Poslanec Tomio Okamura (SPD) Zdroj: facebook Tomia Okamury

PRAHA – KRÁLÍKY / V úterý 19. ledna proběhla v Poslanecké sněmovně konference hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) za účasti předsedy hnutí Tomia Okamury a člena předsednictva Jaroslava Holíka k petici občanů města Králíky v Pardubickém kraji proti umístění jakéhokoli typu azylového zařízení v katastru města Králíky, za podpory krajského hnutí SPO, místní organizace ČSSD a KSČM. Informoval o tom server ZprávyExtra.cz výkonný tajemník SPD Jaroslav Staník.

Za SPO byl na konferenci přítomen její místopředseda Miloslav Souček a za MO ČSSD její místopředsedkyně Jana Kašparová. Dále byli přítomni členové petičního výboru Michal Souček z Králík, ze skupiny „NE azylovému domu v Králíkách“, Jan Nový z Lichkova, ze skupiny „NE azylovému domu v Králíkách“, člen SPD, Miroslav Vraj ze Zlína, člen SPD.

Přepis projevu Tomia Okamury

Vážené dámy a pánové,
dovolte mi, abych v pár větách podpořil petici občanů města Králíky proti tomu, aby v jejich katastru bylo umístěné jakékoli azylové zařízení. Rád bych tomu připomněl několik zásadních věcí.

Tahle země je občanů této země. Město Králíky nepatří vládě ani Evropské unii – bez ohledu na státoprávní a politické uspořádání patří svým občanům.

Petice podle petičního zákona není pro vládu nijak závazná, což je smutné a vypovídající o naší demokracii, ale vláda by měla vůli občanů respektovat.

Nejzákladnější úkol každé vlády je sloužit svým občanům, nikoli cizincům. Ba naopak – zájmy svých občanů je povinná vždy upřednostnit před zájmy kohokoli jiného ze zahraničí.

V tomto ohledu nejde vůbec o téma petice, ale o princip, kdo je doma pánem. V České republice jsou to podle ústavy občané. A tohle by měl každý politik a každá instituce respektovat.

Problém dneška je, že občané jsou sice formálně dle ústavy zdrojem vší moci, ale fakticky toto právo nemohou nijak vymáhat. To je to, co musíme ještě na politických elitách vybojovat.

Na Tiskové konferenci dále vystoupili Jaroslav Holík, Miloslav Soušek, Michal Souček a Jana Kašparová, která přečetla usnesení MO ČSSD v Králíkách a usnesení MO KSČM V Králíkách, která vyjadřují nesouhlas členů těchto organizací s výstavbou jakéhokoliv azylového zařízení v Králíkách.

Komentáře