Sdílejte
Eurobankovky, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay/CC0 Creative Commons

Štrasburk – Tento týden budou europoslanci hlasovat o budoucnosti rozpočtové politiky EU. S velkou pravděpodobností schválí desetiletý finanční rámec s důkladnou revizí po pěti letech, což by umožnilo větší flexibilitu financování a reagování na aktuální ekonomické výzvy.

Rozhodně budu hlasovat pro desetiletou variantu, u které vidím mnohem více výhod. Věřím, že by cyklus 5+5 let přinesl větší stabilitu a předvídatelnost pro víceleté programy, lepší rámec pro dlouhodobé strategické plánování a zároveň možnost mnohem lépe reagovat na aktuální dění,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je členem rozpočtového výboru (BUDG).

Neflexibilitu současného sedmiletého rámce jsme viděli například při hledání řešení migrační krize. Všechny priority byly předem zafixovány a získat byť jen větší objem financí na oblast bezpečnosti bylo umění,“ doplňuje Zdechovský, který vidí další výhodu také ve sladění cyklu finančního rámce s funkčním obdobím Evropského parlamentu a Komise, kdy právě tyto dvě instituce vedou EU k naplnění jejích dlouhodobých cílů. Přezkum v polovině období by totiž byl zároveň flexibilním nástrojem změny priorit.


ČTĚTE TAKÉ: Evropský parlament okamžitě vyměnil ostudné video o Praze


Pokud se schválí tato forma, bude nutné posílit přezkumné mechanismy a zároveň bude složitější plánovat celkovou výši rezerv. „To je podle mě ale řešitelné a stojí to za tu možnost získat větší flexibilitu a částečně se takto pokusit reformovat EU,“ uzavírá Zdechovský.

Jitka Fialová, (red.)
Tomáš Zdechovský, europoslanec *

Komentáře