Prezident ČR Miloš Zeman, © AP Photo / Petr David Josek / #/cz.sputniknews.com

Praha – Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor pro server ParlamentníListy.cz a odpověděl na otázky tykající se jeho nedávné schůzky s exporadcem Trumpa, dnešní ekonomické politiky USA a kandidáta za STAN Jana Hřebejka.

V rozhovoru prezident vyjádřil pevný nesouhlas s názory bývalého poradce Trumpa Steva Bannona v otázkách ekonomické politiky Spojených států na světovém trhu.

Hájil americké obchodní restrikce ať už vůči Číně nebo komukoli jinému, protože jsem mu vykládal první ročník vysoké školy ekonomické, který říká, že protekcionizmus nikdy k ničemu dobrému nevedl,“ uvedl prezident svou pozici.

Zeman řekl, že obchodní válka mezi Čínou a USA už je a „s jeden až dvouletým zpožděním samozřejmě může poškodit i zbytek světa, tedy i Českou republiku,“ domnívá se.

Prezident dále uvedl, že tuto válku samozřejmě vyvolal americký lídr Donald Trump.

Kdokoli, kdo zavede cla ve velkém rozsahu, vyvolává tím ekonomickou krizi včetně krize ve své vlastní zemi,“ dodal politik.

V rozhovoru šlo o Zdeňka Bakalu, který zažaloval Pavola Krúpu za to, že se ho prý pokusil vydírat za půl miliardy korun. Zároveň Krúpa chce po něm minimálně 50 miliard pro ČR. Prezident okomentoval tento případ jinými sumami.

Odpověď zní, že podle údajů, které publikovala parlamentní vyšetřovací komise pro kauzu OKD, Bakala vytuneloval nikoli 50, ale 101 miliard korun,“ řekl.


ZAUJALO NÁS: Praha by se měla více zapojit do pomoci uprchlíkům, tvrdí představitel Zelených
Člen předsednictva Evropské strany zelených Michal Berg se v pořadu RegionálníTelevize.cz vyjádřil k situaci s nepřijímáním uprchlíků v Česku. Podle něj se v zemi pro vyřešení migrační krize dělá málo. 

Na otázku, jestli získá známý režisér Jan Hřebejk hlasy voličů v komunálních volbách v Praze 5, kde kandiduje za STAN, pan prezident řekl, že „pražské zpovykané voliče možná ano, duševně normální voliče ne„.

#cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře