Černobyl (Ukrajina) Foto: © Sputnik / Stringer

Ukrajina / Černobyl (Svět) – Mezinárodní skupina vědců zjistila, že radioaktivita mléka přesahuje v některých oblastech Ukrajiny přípustnou úroveň pětinásobně. Uvádí se to ve zprávě pro tisk Exeterské univerzity v Anglii, která byla zveřejněna na webu EurekAlert!

Vědci analyzovali kravské mléko na 14 pozemcích v Rovněnské oblasti na severozápadě Ukrajiny. Ukázalo se, že úroveň radioaktivního cesia přesahuje úroveň bezpečnou pro dospělé (100 becquerelů na 1 litr) v šesti osadách a v osmi úroveň bezpečnou pro děti (40 becquerelů na 1 litr).

I když úroveň zamoření půdy radioaktivními prvky v regionech, které katastrofou utrpěly, není moc vysoká, cesium se akumuluje i nadále v potravinách, jeho chronické působení na organismus, zejména dětský, představuje vážné nebezpečí pro všechny orgány.


NÁZOR: EU požaduje zkrácení životnosti Dukovan
Během následujícího desetiletí se čeští politici budou muset vypořádat s tlakem EU a zkrácení životnosti bloků Jaderné elektrárny Dukovany z vládou plánovaných 50 let na 40 let. 

Vědci podotýkají, že ke snížení rizika je možné podniknout jednoduchá opatření — například přidávání do krmiv ferrocinu, který svazuje cesium v trávicí soustavě a zabraňuje mu v tom, aby se dostával do krve.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekMacron uvedl podmínku návratu Ruska do G8
Další článekPády z výšky s vážnými následky zaměstnaly záchranáře na Moravě
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.