Facebook LIKE. © AFP 2018/ Brendan Smialowski

USA – Skupina bývalých technologických inženýrů z Křemíkového údolí v USA se zděsila toho, čemu pomohla na svět, píše The New York Times. Teď založili zájmovou skupinu, pomocí které chtějí informovat veřejnost o škodlivých vlastnostech sociálních sítí a tlačit na Kongres, aby reguloval aktivitu technologických gigantů.
Centrum pro lidskou technologii spolu s neziskovou mediální dohlížecí skupinou Common Sense Media plánují založení lobbistické skupiny zaměřené na boj proti závislosti na sociálních sítích, píše list. Dále aktivisté chtějí organizovat informační kampaň Pravda o technologiích v 55 000 veřejných školách v USA.


SOUVISEJÍCÍ: Počet dětí, které mají problémy s nebezpečím na internetu stále roste. Linka bezpečí zaznamenala extrémní nárůst kontaktů přes online kanály


Za projektem stojí bývalí zaměstnanci a investoři společností Google a Facebook, kteří stáli u jejich zrodu. Mezi nimi je například Justin Rosenstein, který na Facebooku vytvořil tlačítko „To se mi líbí„. Obzvlášť velké obavy budí potenciální následky užívání sociálních sítí na děti.

Pediatři a odborníci na duševní zdraví již vyzvali Facebook, aby upustil od záměru spustit messenger, který cílí na děti.

Největší superpočítače na světě mají dvě společnosti, Google a Facebook, a na koho míří?“ táže se Tristan Harris, ředitel Centra pro lidskou technologii, jenž kdysi zodpovídal za etiku v Google. „Míří na lidské mozky, na děti,“ míní Harris.

Kritika na stranu sociálních sítí zaznívala i z úst investorů a bývalých manažerů. Facebookový investor Sean Parker například uvedl, že „pouze bůhví, co dělá (Facebook) s mozky našich dětí„, zatímco bývalý viceprezident společnosti Facebook pro růst uživatelské komunity Chamath Palihapitiya v listopadu prohlásil, že sociální sítě „rozvracejí naši společnost„.

Skupina má v úmyslu spuštění kampaně na přijetí zákonů v Kongresu, které mají zahájit výzkum dopadů technologií na zdraví dětí a zakázat využívání neidentifikovaných botů. Dále chtějí založit webovou stránku, na které se stávající inženýři mohou seznámit se zdravotními dopady různých technologií.

To je příležitost, abych napravil chybu,“ uzavírá Roger McNamee, jeden z prvních investorů do Facebooku.

@ c
(red.)

Komentáře
Předchozí článekVíte, kde mají chodci na přechodech Evropy absolutní přednost?
Další článekPalestinský mírový vyjednavač říká Nikki Haleyové, aby „držela hubu“
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.