MAĎARSKO / Maďarsko vyhlásilo v úterý 15. září v důsledku uprchlické krize stav nouze. Opatření Maďarska nyní posiluje pravomoci policie a dalších státních orgánů.

Podle mluvčího vlády Zoltána Kovácse toto rozhodnutí přijali členové vládního kabinetu na úterním zasedání.

Krizový stav mimo jiné umožní vyslání armády, aby pomohla policii s hlídáním hranic či jinými aktivitami souvisejícími s příchozími uprchlíky. Nařízení by měl v následujícím týdnu přijmoutm maďarský parlament.

Stovky uprchlíků strávili úterní noc ve stanech nebo pod širým nebem na srbské straně hranice s Maďarskem. Uprchlíci tam čekali na otevření hraničního přechodu v Röszke, který zavřeli v úterý krátce po půlnoci.

Maďarsko zřídí dvě tranzitní zóny na zpracování žádostí o azyl od uprchlíků čekajících podél hranice se Srbskem s tím, že tyto žádosti budou posuzovány do několika hodin, doplnil dnes mluvčí maďarské vlády.

V Maďarsku vstoupily od úterní půlnoci v platnost přísnější pravidla pro osoby ilegální překračující hranice země, dnešním dnem se také zvyšují tresty odnětí svobody pro pašeráky lidí.

Komentáře
Předchozí článekNeznáte ho? Policie pátrá po muži, který v Rapotíně na Šumpersku umyslně najel do mladé ženy
Další článekMladý řidič nepřežil nehodu u obce Vroutek na Podbořansku
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.