Hecker - comuter, ilustrační foto. Zdroj: PixaBax.com

USA (Svět)  – Američtí bezpečnostní experti se domnívají, že příští 11. září by mohlo být kybernetickým útokem v obzvláště ničivém měřítku, informoval CNBC.

Z pohledu analytiků k takovému incidentu dříve či později dojde a určitě dostane jméno „11. září“ nebo „Pearl Harbor„.

Čím více mluvím s lidmi, tím více jsem přesvědčen, že příští Pearl Harbor bude kybernetický útok,“ uvedlaodborná hackerka, expertka pro počítačovou bezpečnost Tara Wheelerová na výročním fóru Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v Paříži.

Podle ní bude nejhrozivější kybernetický útok obsahovat něco více děsivého než to, o čem jsme až do tohoto okamžiku přemýšleli.

Poznamenala, že velká část americké zdravotní infrastruktury je velmi špatně chráněna. Mnoho společností stále pracuje v systémech Windows XP a dalších platformách, jejichž bezpečnostní slabiny nelze opravit.

Názor Wheelerové sdílí mnoho technologických společností a vědců. Také ve zprávě Světového ekonomického fóra 2018 jsou kybernetické útoky třetím největším globálním rizikem po přírodních katastrofách a problémech spojených s meteorologickými jevy.

V nejhorším případě mohou agresoři prolomit systémy, za pomoci kterých funguje společnost,“ uvádí se ve zprávě. Cílem hackerů se mohou stát důležité prvky infrastruktury, jako jsou energetické sítě a systémy čištění vody.

Bývalý velitel NATO v Evropě James Stavridis v rozhovoru s CNBC uvedl, že svět míří směrem k virtuálnímu Pearl Harboru a že kybernetické útoky by měly být vnímány jako pandemie.


ČTĚTE TAKÉ: GDPR – neomarxismus! Co si o tom myslí sociální sítě
Dne 25. května vstupuje v platnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Lidé se ve spojení s novou regulací bojí hlavně vysokých pokut. Přinášíme to nejlepší ze sociálních sítí – co si o tom myslí uživatelé. 

Podle zprávy BluVector, která byla zveřejněna v únoru, bylo ve druhé polovině roku 2017 téměř 40 % průmyslových kontrolních systémů a kritické infrastruktury v USA vystaveno kybernetickým útokům.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře
  • TAGY
  • Americká média
  • hecker
  • kyberútok
  • media
  • počítače
  • svět
  • světová media
  • USA
  • ze světa
Předchozí článekV obci Štěpánkovice na Opavsku se muž zřítil ze střechy domu, do nemocnice ho transportoval vrtulník
Další článekNÁZOR: Doba polorozpadu. Jak a proč se rozpadne Evropská unie
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.