Sdílejte
US ARMY
© Foto: Public domain / cz.sputniknews.com

USA – Experti poprosili Pentagon odložit útočné zkoušky nejnovější letadlové lodě třídy Ford do roku 2024, až bude ve službě druhá loď této třídy se jménem J. F. Kennedy, píše specializovaný portál Task and Puprose.

Jak říká tento portál, administrativa poradce ministra obrany USA po testování a diagnostice zbraní ve své zprávě ukázala na nespolehlivost elektromagnetických katapultů nové generace, leteckého finišéru, výtahů zbraní a radaru.

Tyto systémy nejsou vysokotechnologické, pokud ovšem jejich činnost nebude bezchybná, bude ohrožena schopnost lodí plnit základní funkce. V takovém případě budou lodě nevhodné pro plnění bojových úkolů — například se účastnit protiteroristických operacích.

Může se to odrazit na schopnosti letadlové lodě provádět nezbytný počet startů, udělá to loď zranitelnou a vytvoří jisté omezení v rutinních operacích. Slabá či neocenitelná spolehlivost těchto kritických podsystémů je největší výzvou pro CVN-78,“ stojí v expertní zprávě.


PSALI JSME: Poruchy havarovaného An-148 objevili i u Sochoje Superjet 100


Nejnovější letadlová loď CVN-78 Gerald Ford bude stát USA 12,9 miliardy dolarů. Kýl lodi byl položen v roce 2009, předána flotile byla v roce 2017.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře