official site
Na Krétě bylo objeveno tajné pohřebiště více než tři tisíce let staré. © Foto : Ministry of Culture of Greece

Kréta (Svět) – Nerozkradená hrobka byla vykopána v oblasti Ierapetra na Krétě archeology správy starožitnictví Lasithi, uvádí řecké ministerstvo kultury.

Hrobku náhodou objevil místní občan. Uviděl jámu v olivovém háji u obce Kentri Ierapetra o průměru 1,20 metru a hloubce více než 2,5 metru, nález ohlásil správě starožitností.

Během vykopávek byla nalezena komorní hrobka vykopaná ve vápenci. Přístup do hrobu byl vertikální a vstup byl zalepen hlínou.

Vnitřní část hrobu byla rozdělena na tři výklenky. V jižní byl sarkofág s víkem. Uvnitř byla dobře zachovaná kostra dospělého člověka. Před sarkofágem bylo nalezeno 14 amfor, kráter ve tvaru amfory a mísa.

V severním výklenku byl nalezen sarkofág s kostrou dospělé osoby, 6 malých amfor. Všechny nádoby jsou celé, dobře vytvořené a nádherně zachované, uvádí ministerstvo.

BREAKING NEWS:


 V Íránu při přistání havarovala stíhačka
Íránská agentura IRNA uvedla, že v neděli došlo k havárii stíhacího letounu F-5. Podle dostupných údajů stíhačka havarovala, když se snažila přistát ve městě Dezfúl v jihozápadní provincii Chúzistán. 

Podle úvodní prohlídky keramiky může být hrobka datována od pozdního minojského období, od roku 1400 do 1200 př.nl.

Vědci se domnívali, že nedaleko je další pohřebiště, ale nebylo to potvrzeno.

#cz.sputniknews.com,
(red.) #Twitter.com* 

Komentáře
Předchozí článekV Íránu při přistání havarovala stíhačka
Další článekMezi Mostem a Litvínovem se střetl motorkář s nákladním vozidlem
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.