Slovensko - politika. Foto: © Sputnik / Sputnik / Artur Bekmatov, official site

Slovensko (Svět) – V úterý 1. ledna začala na Slovensku platit novela zákona, která upravuje financování politických stran a zavádí limity pro jejich členy. Novelu kritizují jak zástupci opozice, tak prezident republiky Andrej Kiska.

Podle novely, kterou iniciovala koaliční SNS, mají mít politické strany dvojnásobný počet kandidátů. Pokud kandiduje 150 osob, pak by strana měla mít alespoň 300 členů nebo přinejmenším 45 členů v nejvyšším orgánu, vysvětluje portál SME.

Dále strany nesmí obsahovat jména či příjmení osob, které jsou členy statutárního orgánu. Strana musí mít i reálné sídlo.

Nová pravidla se týkají také financování stran. Od dnešního dne musí strany do 30 dnů zveřejnit jména osob, které jim poskytly půjčku. Dary může strana přijímat pouze, pokud jejich hodnota v jednom kalendářním roce od jednoho dárce nepřesáhne 300 tisíc eur. Kromě toho si strany musí ve Státní pokladně zřídit platební účet, na kterém budou příspěvky ze státního rozpočtu.

V případě, že by byla strana kvůli svému programu zrušena, nesmí její zakladatelé být po dobu pěti let členem přípravného výboru jakékoliv politické strany či stát v jejím vedení.

Podle autorů novely mají nová pravidla zabránit tomu, aby politické strany financovaly firmy, přes které by protlačovaly své zájmy.

ČTĚTE TAKÉ

Proti novele se vyslovil prezident Kiska, který ji vrátil zpět do parlamentu. Ten však jeho připomínky odmítl. Prezident a opozice tvrdí, že nová pravidla zasahují do práv občanů zakládat politické strany. Politické hnutí Sme rodina již avizovalo, že novelu pošle na posouzení k Ústavnímu soudu.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře
Předchozí článekFOTO: Design nového chytrého telefonu Nokia 9 nečekaně vyděsil lidi
Další článekVIDEO: Velký výbuch v Česku na Silvestr
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.