Sdílejte

NĚMECKO / Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel v pondělí 14. září vyjádřil očekávání, že v průběhu tohoto roku přijde do země až jeden milion uprchlíků. Německo podle Merkelové situaci zvládne.

„Mnohé nasvědčuje tomu, že v tomto roce nepřijmeme 800 tisíc uprchlíků, jak to předpovědělo spolkové ministerstvo vnitra, ale milion,“ uvedl šéf německých sociálních demokratů z SPD v dopise členům své strany, ke kterému se dostali německá média.

Německá kancléřka Angela Merkelová mezitím prostřednictvím svého mluvčího vzkázala, že i po přílivu desetitisíců uprchlíků za posledních několik dní je nadále přesvědčena, že Německo situaci zvládne.

„Nadále platí: zvládneme to. Nicméně nikdo neřekl, že to zvládneme ze dne na den,“ řekl mluvčí vlády Steffen Seibert novinářům v Berlíně. Vláda podle něj jedná vždy tak, jak to vyžaduje situace, v neděli tak bylo nutné oznámení o dočasném zavedení hraničních kontrol.

Ty však nic nemění na tom, že Německo si své humanitární úkoly plní. Neplatí, že by Merkelová otevřením Německa pro uprchlíky měla spoluvinu na přílivu azylantů, a není pravdou ani to, že kontroly jsou obratem o 180 stupňů, dodal Seibert.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v pondělí uvedl, že hraniční kontroly v jeho spolkové zemi by měly trvat nejméně několik týdnů. Přísnější kontroly jsou podle něj zapotřebí, protože přes hranici prochází mnoho lidí, kteří nejsou skutečnými uprchlíky.

„V posledních dnech se rozneslo, že se dá uspět, když každý tvrdí, že je Syřan,“ řekl Herrmann pro bavorský rozhlas s tím, že cílem opatření na hranicích je zajistit bezpečnost Německa a zabránit chaosu.

Německo zavedlo v neděli dočasné hraniční kontroly s cílem zpomalit příliv migrantů do země zejména směrem z Rakouska. Mluvčí spolkové policie v pondělí dopoledne informoval, že od té doby jen u města Pasov zadrželi 30 převaděčů.

Na dálnici A3 podle něj kontrolují všechna vozidla na parkovišti asi deset kilometrů za rakouskou hranicí. Řidiči se tam musí připravit na přibližně hodinové zdržení. Kontroly se týkají i přes desítky dalších bývalých hraničních přechodů v oblasti Passau.

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekNa cyklostezce mezi Ostrovy a Peklem na Náchodsku se zabil cyklista na elektrokole
Další článekRychnovští kriminalisté šetří nehodu, při které zemřel senior na elektrokole
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.