MS Bangkok. Foto: Leonidas Gym Muay Thai Teplice

ČESKO / Thajsko (Svět) – Česká reprezentace CMTA dětí a juniorů udělala skvělý dojem na Mistrovství světa v Muaythai, které se konalo v kolébce Thajského boxu a centru Siamu – Bangkoku. Toto mistrovství se zapíše do historie nejen rekordní účastí co do počtu závodníků (více než 800 závodníků z 87 zemí světa), ale také svým sociálně naučným doprovodným programem pro všechny účastníky. Muaythai totiž není jen tvrdé a nekompromisní měření sil v provazovém ringu, ale stává se „life stylem“ pro všechny generace. Myšlenka „one Word one muaythai“ roste jako dobře živený strom. Česká republika drží krok v exponenciálním rozkvětu Muaythai, což dokládá 11-členná výprava České Muaythai Asociace.

Česká reprezentace začala své aklimatizační soustředění v přímořském letovisku Pataya. Soustředění spočívalo v dvoufázových tréninkových jednotkách absolvovaných ve známém Max Muaythai gymu. Děti se připravovaly pod taktovkou trenéra Ladislava Horejše( Leonidas Dubí ) a svou techniku také pilovali pod vedením thajských mistrů. Týdenní soustředění na Pataye bylo zakončeno dvěma tréninky ve věhlasném Sityodtong gymu a výletem na korálový ostrov Ko Learn.

Po přesunu do hlavního města Thajského boxu, Bangkoku, se celá reprezentace ubytovala v kongresovém hotelu Ambassador, který je plně vybaven Muaythai tělocvičnou, venkovním ringem, bazénem a vším na co si jen mladý bojovník může vzpomenout. Zde také probíhali veškeré meetingy, vážení a registrace všech závodníků. K české výpravě se již také připojil Michal Novák a doplnil tak vedení české reprezentace ve složení Ladislav Horejš a Petr Ottich.

Celá akce začala pompézním zahajovacím ceremoniálem za účasti hlavních představitelů thajského království a organizace IFMA (International Federation of Muaythai Amateur). Více než hodinová show byla tou nejlepší předzvěstí velikého Mistroství světa dětí a juniorů 2018.

Česká reprezentace začala své účinkování hned první den mistrovství. Celkem 5 českých závodníků naskočilo mezi 16 provazů boxerského ringu. Kdybychom měli více štěstí v losovacím pavouku asi bychom se nezlobili, mít za soupeře reprezentanty Ruska, nebo Thajska není tou nejlepší startovní pozicí. Ale se lvíčkem na prsou se k takovým výzvám nedá otočit zády. Nicméně skóre prvního dne bylo záporné 3 prohry a 2 výhry. Ti co tahali za kratší provaz byli Tomáš Barták, kterého vyřadil houževnatý reprezentant Austrálie, Šimona Vernera vyřadil z nabitého pavouka reprezentant Moldávie a posledním vyřazeným tohoto dne byl Branislav Tomáš, který nestačil na silnějšího kazašského reprezentanta. Těmi postupující pak byli Tobiáš Barták a Daniel Homič, který ukončil svůj zápas proti arménskému reprezentantovi ve druhém kole technickým KO. Další den zasáhli do bojů další reprezentanti, kteří se proti svým soupeřům vítězně neprosadili. Matěj Šimůnek udělal více než vyrovnané utkání s mladým ruským šampionem. Po prvním vyhraném kole jsme měli našlápnuto na vítězství, ale bodový rozhodčí viděli bohužel zbytek zápasu jinak. Matěj však předvedl parádní výkon, který ocenili nejen diváci, ale také ostatní trenéři a přihlížející závodníci. Jako druhý se do zápasu opřel Martin Petráš, tvrdý zápas a šikovný soupeř z německa (Besnik Bedjeti) vystavil Martinovi stopku a ukončil tak jeho sen o medali na MS.

Na slzy nebyl čas do další den rozjeli své vystoupení bratři Homičové. Mladší z obou bratrů Alan si „pinknul“ hezký a vyrovnaný zápas s domácím borcem jež po zbytek turnaje nenašel přemožitele, náš reprezentant však zanechal velmi dobrý dojem a vysloužil si pochvalu i ze strany thajských trenérů.

Starší z obou bratrů Daniel, vzal zodpovědnost českého snažení na svá bedra a sebevědomě naskočil do svého druhého zápasu na mistrovství. Ve čtvrtfinálovém zápase ho čekal šikovný reprezentant Ukrajiny. Dan se nezalekl ničeho a zápas ukončil opět v druhém kole nekompromisní dominancí, středový rozhodčí zápas odmával po třetím počítání soupeře… Skóre třetího dne tedy bylo 1:1. 😉

Čtvrtý den mistrovství byli již na pořadu dne semifinálová klání. Za Českou republiku vyrazil jako první do boje syn mediální královny české scény plnokontaktních bojových sportů Lenky Bartákové, Tobiáš. Soupeřem mu byl velmi dobře technicky vybavený moldavský reprezentant. Tobiáš však svého soka totálně vymazal a nedovolil mu v zápase vůbec nic. Skvěle takticky zvládnutý zápas a jasné vítězství Tobiáše. Khru Petr Macháček, hlavní trenér Tobiáše, naučil zavřít pěst nejen většině českých legend, ale pokračuje se svou prací i s novou generací. Druhým želízkem v ohni byl pak Daniel Homič, jeho Izraelský soupeř by mohl své zápasové zkušenosti rozdávat na ulici, i přesto však Dan nastoupil velmi sebevědomě s chutí porvat se o vítězství. Vyrovnaný průběh zápasu sice přiřkl vítězství soupeři, avšak Daniel Homič se zapsal do turnaje jako velká naděje českého muaythai s „tahem na branku“ a knockoutovým úderem.

Po semifinálovém snažení nás tak v den finálových bojů čekal jen jeden zápas a to v podání Tobiáše Bartáka proti belgickému reprezentantovi Mohamedu Ahmadi. Velmi vyrovnaný zápas a veliké jiskření v boji o zlatou medaili, tak by se dal popsat tento finálový zápas. Přesnější, lépe načasované a tvrdší údery byli v očích českých trenérů a celého ostatního teamu klíčem k určení vítěze… avšak větší kadence a chvílemi až fanatické pojetí boje eskalovalo belgického soupeře k titulu Mistra světa. Oči pro pláč pro českého reprezentanta ? Vůbec ne ! Česká reprezentace, v čele s tímto finálovým kláním ukázala všem, že patříme do světového top teamu reprezentací Muaythai!

FOTOGALERIE: MS Bangkok 2018

Krom zmíněných zápasů čekal na děti a mládež také pestrý doprovodný program rozšířený o další disciplíny Thajského boxu. Ani zde jsme nestáli opodál, čeští reprezentanti nastoupili v soutěži v tradičním předzápasovém tanci Waikru, bohužel bez medailového ohodnocení. Ale v následující disciplíně improvizovaného zápasu Muay Boran, kde duo Matěj Šimůnek a Šimon Verner získali titul mistrů světa v této disciplíně.


PSALI JSME: Dubský klub Leonidas Gym MuayThai jede pecky! Mladí závodníci jsou nyní na Mistrovství světa MuayThai v Thajském Bangkoku
Teplický sportovní klub Leonidas Gym MuayThai, aktuálně v těchto dnech, je na mezinárodním Mistrovství světa muaythai v Thajském Bangkoku. Mladí čeští závodníci mají tak možnost poznat svět odkud pochází jejich sport a vzájemně si zatrénovat s Thajskými mistry v oboru. Nejde, ovšem jen o vzájemné trénování, ale především o umístění se na horních příčkách samotného mistrovství.

Celé mistrovství potvrdilo obrovský celosvětový rozvoj Muaythai, dvojnásobný počet závodníků oproti minulému šampionátu je tomu důkazem. IFMA se stává celosvětovou uznávanou organizací sportovního odvětví Muaythai a mílovými kroky kráčí k branám Olympijských her. Veliký dík patří panu Petru Ottichovi, za jeho neúnavnou práci a rozvoji tohoto sportu v České republice, silná 8-člená výprava, která měla zajištěné vše na co si jen vzpomenula, je toho důkazem.

Dubský Klub Leonidas gym se touto účastí dostal na nejvyšší možnou soutěž a umožnil pár klukům z městečka Dubí poznat svět.

Ladislav Horejš,
Leonidas Gym Muay Thai Teplice
(red.)

Komentáře