UFO - ilustrační doro. Zdroj: PixaBay / CC0 Creative Commons - SoundTrackUniverse

Německo – Astronomové z Německa a USA prohlásili, že mimozemská poselství musí být v případě zachycení zlikvidována bez dešifrování. Studie byl uveřejněna na arxiv.org. <<

Počítá se s tím, že poselství od mimozemských civilizací může být obdrženo v podobě signálů, které zachytí radioteleskopy, anebo mimozemských artefaktů. Vědci se domnívají, že zaslaná zpráva bude nejpravděpodobněji škodlivá. Lidstvo se má vzdát dešifrování poselství, protože nebude jisté, že nebylo zasláno agresivní civilizací.

V článku se rozebírá nejpravděpodobnější typ hypotetického poselství. Představuje řadu binárních symbolů, které se dešifrují v podobě kresby. Bude-li zpráva vytištěna na papíře pro další rozbor, uškodit může jen obsah poselství. Avšak za použití počítače může být tato zpráva nebezpečným kódem, což si vyžaduje izolaci digitálního zařízení.


ZAUJALO NÁS: Fakový boj proti fakovým zprávám. A navíc na úkor českých daňových poplatníků


Vědci se domnívají, že při dešifrování poselství nebude možné splnit všechny bezpečnostní podmínky. Navrhují scénář, podle něhož dostává lidstvo přátelské poselství, které zahrnuje „galaktickou knihovnu v podobě umělého intelektu„. Dokonce když se bude experiment provádět na Měsíci za pomoci izolovaného počítače a v případě hrozby spustí jaderné nálože, začne robot pravděpodobně manipulovat s lidmi a slibovat jim odměnu za svůj útěk. Kromě toho může taková knihovna naučit lidi složité technologie, aniž by varovala před vedlejšími účinky.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře