Sdílejte
© Foto: Igor Lukjanchikov/PJSC ALROSA - cz.sputniknews.com

Rusko (zahraničí) – Dva velké diamanty šperkařské kvality o váze 97,92 a 85,62 karátů byly nalezeny v lednu v Jakutsku. Kameny takového rozměru jsou velmi vzácným nálezem, uvádí společnost Alrosa.
Alrosa v lednu 2018 vytěžila v nalezišti Jubilejnaja Ajchalského těžebního a zpracovatelského kombinátu velké diamanty šperkařské kvality o hmotnosti 97,92 karátů a 85,62 karátů,“ uvádí se ve zprávě.

Oba diamanty jsou průzračné s nažloutlým odstínem a drobnými inkluzemi. Mají tvar oktahedronu. Rozměry diamantu o hmotnosti 97,92 karátů jsou 26 х 17 х 21 mm, druhý má rozměry 27,89 х 27,20 х 27,14 milimetrů.


ZAUJALO NÁS: Expedice Na kole přes Afriku má za sebou čtvrtinu cesty. Tadeáš Šíma ujel za dva měsíce přes 4 tisíce kilometrů


Skutečně velké kameny o hmotnosti více než 50 karátů jsou velmi vzácné. Takové diamanty se tradičně prodávají na aukcích, kde je po nich velká poptávka. Nejvzácnější a nejčistší z nich opracovává společnost ve své brusírně Brilianty Alrosa a prodává samostatně,“ jsou uváděna ve zprávě slova člena představenstva, ředitele jednotné odbytové organizace Alrosy Jevgenije Agurejeva.

cz.sputniknews.com
(red.)

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekNákladní automobil narazil na dálnici D5 do vozidla údržby, nehoda si vyžádala těžké zranění
Další článekRada pro výzkum, vývoj a inovace projednala hlavní priority činnosti rady na rok 2018 i financování vědy v dalších letech
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.