Zdravé jídlo, ilustrační foto. Zdroj: #pixabay.com / Pixabay License (CC0)

Velká Británie / Londýn (Svět) – Vědci z King’s College v Londýně zjistili, že denní konzumace borůvek pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o dvacet procent. Informuje o tom Daily Mail.

Během studie, jíž se zúčastnilo 40 lidí, byla polovina subjektů požádána, aby denně pili nápoj obsahující 200 gramů borůvek. Druhá polovina měla pít neškodný jednoduchý nápoj.

Vědci zjistili, že krevní oběh u těch, kteří pili borůvkový nápoj, se výrazně zlepšil během dvou hodin po požití. O měsíc později jejich tlak klesl v průměru o pět milimetrů rtuťového sloupce — jako kdyby užívali specializované preparáty.

ČTĚTE TAKÉ

Borůvky jsou bohaté na polyfenoly, zejména anthocyaniny, ale také obsahují další sloučeniny v menších množstvích, mezi nimiž jsou prokyanidiny, flavonoly a fenolové kyseliny a tato bobule je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů,“ vysvětluje popisovaný účinek Ana Rodrigues-Mateosová, jedna z autorů studie.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

BEZ KOMENTÁŘE