Sdílejte
Vyšly najevo podrobnosti jednání delegace KLDR s hlavou Jižní Koreje. Zdroj: © REUTERS/ Kim Hong-Ji / cz.sputniknews.com

Pchjongčchang – Severokorejská informační agentura CTAK zhodnotila ovzduší sobotních jednání vysoké delegace KLDR s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem jako „věcnou, ale vřelou.

Po předání dopisu (lídra KLDR Kim Čen-una na adresu prezidenta Mun Če-ina — red.) měla naše delegace upřímný a otevřený rozhovor s jihokorejskou stranou o problémech mezikorejských vztahů,“ praví se v článku agentury.

Jednání proběhla ve věcném, ale vřelém ovzduší,“ píše agentura.

CTAK informuje, že vedoucí severokorejské delegace, předseda prezídia Nejvyššího lidového shromáždění KLDR Kim Jong-nam blahopřál jihokorejskému prezidentovi k zahájení Olympiády a poděkoval mu za umožnění probíhající schůzky.

„Soudruh Kim Jong-nam řekl, že projevíme-li rozhodnost a odvahu, pevný záměr zahájení nové, zlaté éry v mezikorejských vztazích, dokážeme prosadit sjednocenou budoucnost, snadno překonat nepředvídané obtíže a slepé uličky,“ píše agentura.

Podle zprávy CTAK, „prohlásil prezident Mun Če-in, že se tato návštěva severokorejské delegace stala podnětem k obnovení mezikorejských vztahů a míru na Korejském poloostrově.“ Jihokorejský prezident poděkoval rovněž vůdci KLDR Kim Čong-Unovi, za jeho dopis a kroky podniknuté pro vyslání delegace na Olympiádu.

V sobotu se konala schůzka jihokorejského prezidenta a severokorejské delegace, která přišla do Jižní Koreje na zahájení ZOH v Pchjongčchangu.

cz.sputniknews.com,
(red.)

 

Komentáře