Soud - zákon, ilustrační foto. Zdroj: #pxhere.com

Česko / Slovensko (Svět) – O násilí na ženách se ve společnosti mluví velmi málo. Dnes 25. listopadu, je však Mezinárodní den proti násilí na ženách. Prozradíme vám, jak se o věc starají evropské úřady a představíme vám statistiku násilných činů.

Většina evropských zemí, včetně ČR a Slovenska, má „zastaralé“ zákony a stále nepovažuje pohlavní styk bez souhlasu obou partnerů za znásilnění. Dne 25. listopadu se koná Mezinárodního den proti násilí na ženách, uvádí světová organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). Podle AI přispívají špatné zákony a nebezpečná politika svalování viny na oběti k přetrvávání beztrestnosti viníků.

V Česku a Slovensku se považuje za znásilnění pouze akt, kdy dochází k fyzickému násilí, výhrůžkám, nucení či neschopnosti oběti se bránit. Stejná situace je pak i v 23 zemích z celkové počtu 31 evropských států. Jen v osmi státech existují zákony definující znásilnění na základě souhlasu, uvádí AI.

Zákony mají pravomoc spravedlnosti a vlivu na postoje. Průzkumy znova a znova ukazují, že mnozí lidé stále věří, že nejde o znásilnění, pokud je oběť opilá, nosí vyzývavé oblečení nebo se fyzicky nebrání. Sex bez souhlasu je znásilnění, tečka. Dokud vlády nezahrnou do svých zákonů tento jednoduchý fakt, budou pachatelé dále páchat násilí a unikat trestu.“

Z posledního průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) vyplynulo, že jedna z 20 žen v EU byla od svých 15 let vystavena násilí. Jedná se tak celkem asi o devět milionů žen.

Navzdory této šokující statistice se tímto zločinem na takové úrovni, že je to zahrnuto v zákoně, zabývá jen málo evropských zemí.
Z celkového počtu 31 evropských zemí, na které se vztahuje tzv. Amnesty’s briefing, definují znásilnění jako pohlavní styk bez souhlasu pouze země jako je Irsko, Spojené Království, Belgie, Kypr, Německo, Island, Lucembursko a Švédsko.

ZE SVĚTA

Španělsko, Portugalsko a Dánsko mohou být dalšími zeměmi, které změní své právní předpisy. Vlády České republiky a Slovenska však v současné době bohužel nemají v plánu měnit své zákony.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře
Předchozí článekMinistr zahraničí Petříček podlehl varovaní BIS. Znepokojuje ho Rusko
Další článekDW: Babiš ohrožuje svobodu slova v Česku
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.