Hecker, ilustrační foto. Autor: PicaBax

Svět – Hackeři mohli získat kontrolu nad miliony chytrých telefonů a bez vědomí jejich vlastníků je využívají k těžbě kryptoměny monero, píše časopis Newsweek.

Bezpečnostní firma Malwarebytes zaznamenala tajnou těžbu kryptoměn pomocí cizích elektronických zařízení, kterou označuje jako „kryptoúnos„, již v lednu, ale svou zprávu zveřejnila až minulý týden.

Hackeři jsou schopni využít výpočetní výkon mobilů, když jejich uživatelé navštěvují určité stránky.


ČTĚTE TAKÉ: 4 české hry slavící úspěch i v zahraničí


Přenos dat, který jsme identifikovali, odpovídá 800 000 návštěvám denně, kdy průměrně (uživatel — pozn. red.) na stránce stráví čtyři minuty,“ řekl hlavní analytik společnosti Malwarebytes Jerome Segura.

Není jasné, kolik se toho podařilo hackerům tímto způsobem vytěžit, nicméně částky se pohybují v rozmezí tisíců dolarů měsíčně, zatímco každý mobil by samostatně vytěžil pouze nepatrný zlomek

Podobné softwary byly identifikovány na více než 4 200 internetových stránkách, jež měly škodlivou verzi nástroje, který využívají lidé se špatným zrakem.

Nicméně množství webů se snaží tento způsob těžby kryptoměn využívat legálně. Jak uvádí Newsweek, web Salon například začal žádat návštěvníky, aby buď vypnuli ad blocker, nebo poskytli část výpočetního výkonu svého zařízení na těžbu kryptoměn a tím „podpořili pokrok v technologických objevech, v evoluci a inovacích„.

Odborníci varují, že kryptoúnos nejen zpomaluje vaše zařízení, ale může ho trvale poškodit. Byl již zaznamenán případ, kdy škodlivý software by mohl roztavit uživateli mobil, pokud by nebyl včas odhalen.

cz.sputniknews.com,
(red.)

 

Komentáře