Hovězí maso, ilustrační foto. Zdroj: #pixabay.com / Pixabay License

Česko – Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza připustil, že kvůli dovozu polského masa se salmonelou se nabídka v Česku sníží, však podle něj zdražení hovězího Čechům nehrozí. Informoval o tom portál Parlamentní listy.

Podle Prouzy opatření Ministerstva zemědělství mohou snížit nabídku hovězího na českém trhu, však zvýšení cen je ČR schopná odolat. „Hovězí maso je jednou z mála potravinových komodit, v nichž je Česká republika soběstačná. I z tohoto důvodu dlouhodobé výpadky v zásobování nehrozí, mohlo by však dojít ke snížení rozsahu nabídky,“ uvedl.

Podle prezidenta SOCR kauza s polským masem poučí zákazníky, že se mají více zajímat o kvalitu potravin a o jejich původ. „Dnes vydanému veterinárnímu opatření, které nařizuje laboratorní vyšetření každé zásilky hovězího masa z Polska, rozumíme a plně ho v zájmu ochrany spotřebitelů akceptujeme,“ dodal.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) na konci roku 2018 kilogram hovězího zadního bez kosti stál kolem 223 CZK. Polského chlazeného hovězího masa se loni podle údajů ČSÚ dovezlo do ČR za 868,5 milionu korun, zmrazeného za 122,5 milionu korun. Podle údajů Ministerstva zemědělství soběstačnost Česka v hovězím mase byla v minulém roce 122,4 procenta.

ČTĚTE TAKÉ

Dříve server Sputnik informoval, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách, obsahovalo salmonelu. Maso bylo objeveno ve skladech firmy Frost Logistics v Dolních Jirčanech. Distribuovalo se po celé České republice, kde se nacházely další sklady společnosti. Jedno místo je i na Slovensku.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

BEZ KOMENTÁŘE