V pátek 18. prosince 2015 byl v Nemocnici Břeclav uveden do provozu Babybox Foto: Nemocnice Břeclav

BŘECLAV / V pátek 18. prosince ve 12. hodin byl v Nemocnici Břeclav uveden do provozu Babybox, jedná se tak již o 68. babybox v pořadí. O události informoval server ZprávyExtra.cz zakladatel sítě babyboxů v České republice Ludvík Hess.

Slavnostního zahájení se zúčastnil zakladatel projektu babyboxů Ludvík Hess, za nemocnici Jiří Jurník, starosta Břeclavi Pavel Dominik, Alena Andělová, místostarostové Břeclavi Zdeněk Urban a Milan Vojta, senátor Jan Hajda, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Marek Šlapal, zástupci sponzorů a další hosté.

Babybox je zařízení určené pro bezpečné odložení novorozence jako krajní řešení a pomoc matkám nebo rodičům v tíživé psychické nebo sociální situaci. Umožňuje anonymně odložit dítě, které vzápětí dostane veškerou zdravotní péči a sociální pomoc.

Břeclavský babybox je 68. v pořadí. Hodnota babyboxu je 300 tisíc korun. Polovinu pořizovací ceny poskytlo město Břeclav, zbývající část byla uhrazena díky sponzorským darům a příspěvkům od podnikatelů, soukromých osob, měst a obcí z regionu.

Hlavní myšlenkou babyboxu je, aby žena mohla odložit své dítě zcela anonymně, ale zároveň aby zařízení bylo ihned přístupné zdravotnickému personálu dětského oddělení, který se o miminko postará. Nemocnice je pavilonového typu s jedním hlavním vstupem do areálu. Dětské oddělení se nachází v objektu uprostřed areálu. Proto by umístění babyboxu v blízkosti oddělení bylo problematické.

Vhodné místo pro umístění babyboxu se nakonec podařilo najít v prostorách pavilonu H, který je přístupný jak z ulice, tak i z areálu nemocnice. Po spuštění signalizace může být personál dětského oddělení u děťátka v babyboxu za necelých pět minut.

Komentáře