Sdílejte
Pluto Foto: NASA

USA / Sonda New Horizons přináší každý týden nové záběry Pluta z červencového přeletu soustavou. Dosud nejostřejší a nejdetailnější snímky zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pátek 4. prosince.

Kosmické snímky vznikly během blízkého průletu vedle trpasličí planety.

Nejnovější záběry vytvářejí zhruba osmdesát kilometrů široký pás ze světa, který byl ve chvíli snímání od Země vzdálen 4,28 miliard kilometrů.

Na pásu si v nejvyšším možném rozlišení můžete prohlédnout krátery, ledové pláně i pohoří Pluta.

VIDEO: Pluto

„Pro Venuši nebo Mars jsme neměli nic podobného k dispozici, až dekády po prvních přeletech v soustavě. Při Plutu jsme už dávno tady – dole mezi krátery, horami a ledovými poli – a to jen pět měsíců po průletu! Vědu, kterou můžeme díky těmto obrázkům dělat, je přímo neuvěřitelná,“ řekl podle tiskového prohlášení NASA Alan Stern, šéfvýskumník New Horizons.

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekPolicie dopadla odesilatele „useknuté ruky“. Zásilka byla vzkazem pro pražského právníka
Další článekPo dlouhém souboji se zákeřnou nemocí zemřel režisér Ivan Rajmont
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.