Vojenská stíhačka F-16, ilustrační foto. Zdroj: © AP Photo / Mindaugas Kulbis / #cz.sputniknews.com

Slovensko (Svět) – Ještě v roce 2015 se exministr obrany Martin Glváč snažil na 20 let pronajmout státní Letecké opravny Trenčín soukromníkovi. Nyní se však trenčínský podnik stane klíčovým pro nákup nových armádních stíhaček F-16 v hodnotě 1,6 miliard.

Opravny by se totiž měly stát strategickým partnerem amerického výrobce letadel Lockheed Martin. V jednom z rozhovorů to uvedl viceprezident společnosti Orlando Carvalho.

V letech 2020 až 2025 vybudujeme veškeré potřebné zázemí k tomu, aby na ně mohla přejít zodpovědnost za podporu slovenských stíhaček,“ vysvětlil Carvalho.

Znamená to, že v budoucnu by se mohly nové slovenské stíhačky v Trenčíně těšit nejen servisu, ale také údržbě či generálním opravám.


PSALI JSME: Jakými novinkami se Slovensko pochlubilo na armádním veletrhu?
Slovensko (Svět) – Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana, SNS) slavnostně zahájil 7. ročník veletrhu vojenské techniky IDEB 2018 na bratislavském výstavišti Incheba.

Američané i ministerstvo obrany od této smlouvy očekávají, že přinese nová pracovní místa. Šéf resortu Peter Gajdoš to vládě oznámil již v červenci, při schvalování celého nákupu nových stíhaček.

#cz.sputniknews.com,
(red.)

 

Komentáře