Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) Foto: ZprávyExtra.cz

PRAHA / Dotace ve výši až půl milionu korun nabízí ministerstvo zdravotnictví praktickým lékařům, pokud si otevřou ordinaci v odlehlém regionu, kde tato služba chybí. Žádost o dotaci mohou lékaři podávat od středy 6. dubna, informoval na tiskovém briefingu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) má Česko dostatek všeobecných lékařů, ale mají tendenci zůstávat ve velkých aglomeracích, nechce se jim do regionů.

Jeho náměstek Tom Philipp na briefingu řekl, že dotace je určen pro praktické lékaře nebo lékaře pro děti a dorost. Seznam 23 lokalit, kde by měli vzniknout dotované ambulance, je na webu ministerstva zdravotnictví. Jsou tam příhraniční oblasti a města jako Vyškov, Most, Otrokovice či Český Krumlov.

Polovina dotací je určena na vybavení ambulance a druhá na mzdu pro zdravotní sestru. V letošním roce na to ministerstvo vyčlenilo pět milionů korun.

V programu jsou zatím peníze na 40 ambulancí pro dospělé i děti, pokud bude zájem, podle ministra zdravotnictví tuto částku mohou ještě navýšit. Na žádost krajů chystá ministerstvo obdobný program pro zubaře, kde však bude zřejmě částka na vybavení ambulance vyšší.

Komentáře