Hypoxický hotelový pokoj ve Vyškově.

Vyškov – Česká společnost M-ex Production začala ve spolupráci s globální společností Parker Hannifin vyrábět systémy High Live, které simulují vysokohorské prostředí přímo v obytných prostorách. Modifikovanou atmosféru s redukovaným obsahem kyslíku využívají ke svému tréninku především vrcholoví sportovci, a to prostřednictvím hypoxické masky, stanu nebo komory.

Nyní je však technologie dostupná všem, a to pro celé místnosti – do soukromých ložnic nebo třeba hotelových pokojů.

Pobyt v místnosti s redukovaným obsahem kyslíku simuluje vysokohorské prostředí, které má příznivý vliv na zdraví a výkon lidí. Člověk, který je vystaven kontrolované hypoxii (tj. menšímu množství kyslíku, než na které je jeho organismus zvyklý) je nucen maximálně efektivně pracovat s dechem. „Taková zátěž vyvolá změny, které vedou mimo jiné k lepšímu prokrvení orgánů a zvýšení množství aktivního hemoglobinu v těle. Čím více pak červených krvinek v těle máte, tím lepší je transport kyslíku v těle a současně i tělesný výkon,“ vysvětluje Milan Pecka, majitel M-ex Production.

Ložnice, ve které se budete cítit jako na horách, navíc vytváří antialergenní prostředí příznivé pro astmatiky a alergiky a zvyšuje bazální metabolickou spotřebu energie, čímž přispívá k hubnutí ve spánku. Současně prohlubuje spánek a omezuje nepříjemné chrápání,“ doplňuje Milan Pecka.

Hypoxický hotelový pokoj ve Vyškově

Prvním hotelem v České republice, který hypoxický hotelový pokoj se systémem High Live nabízí pro veřejnost, je hotel Atrium ve Vyškově. „Vyzkoušet si spánek ve vysokohorském prostředí a přitom v Moravské nížině je něco pro zákazníky úplně nového. Můžeme hostům nabídnout podporu při sportovní přípravě či aklimatizační terapii před vysokohorským výstupem. Věřím tomu, že se k nám někteří hosté budou speciálně kvůli této službě vracet,“ uvádí majitel hotelu Atrium Michal Dědek.

Instalace v ložnicích 

Originálním řešením pro ložnice je přívod vzduchu přímo do postele. „Soustava 200 malých trysek systému AirBED je instalována mezi matrace, čímž dochází k jemnému proudění přímo pod pokrývku. Vzduch je do ložnice přiváděn rychlostí jako při otevřené okenní ventilaci. Systém High Live také automaticky ovládá okno místnosti, a individuálně tak přizpůsobuje přechody do normálního prostředí. Takto vybavená postel v ložnici je vlastně příjemně klimatizována a zamezuje i nadměrnému pocení,“ popisuje Milan Pecka.

V místnosti se simulovanou nadmořskou výškou 2 500 m n. m. je relativní obsah kyslíku ve vzduchu 15,3 %, přičemž na hladině moře je to 20,9 %. Čistota vzduchu, měřena na obsah částic a aerosoly, je zde omezena o 99,9999 %, což je v podstatě aseptický vzduch bez alergenů.

Simona Vojtěšková,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekdTest: Čtyři nové crashtesty – sedanu Audi A6 a VW Touareg se dařilo
Další článekSoukromí lékaři: Očkování patří do rukou lékařů!
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.