Eurobike, největší veletrh cyklistiky. Foto: Navimedia s.r.o.

Německo – V německém Friedrichshafenu probíhá od 8. do 10. července největší světový cyklistický veletrh. Své výrobky zde prezentuje více než 1 400 vystavovatelů z 50 zemí. Moderní elektrokola, ležérně působící bicykly, profesionální MTB i nákladní cargo kola, která uvezou přes 600 kilogramů: to jsou cyklistické trendy pro rok 2019.

Výstavní haly v německém Friedrichshafenu hostí po tři červencové dny Eurobike, největší veletrh cyklistiky na světě. Své produkty zde prezentuje 1 400 firem z padesáti zemí a nechybí ani čeští zástupci. Apache Bicycles, největší tuzemský výrobce, zde mimo svou současnou kolekci jízdních kol i elektrokol představuje i koncepty, se kterými bude v budoucnu pracovat. „Lákadlem na našem stánku je bezesporu model horského elektrokola Hawk s motorem DOT.HD, ve kterém je celá technologie baterie i motoru integrovaná, takže na první pohled vypadá jako klasické horské kolo. Máme tu také elektrokolo s českými motory Comp Drive, což z něj dělá prakticky český produkt. Na našem trhu je to unikát,“ říká Lukáš Bárta, jeden ze šéfů značky Apache Bicycles.

FOTOGALERIE: Eurobike, největší veletrh cyklistiky

Vystavovatelé obecně sází na elektromobilitu a stánek, kde alespoň jeden model kola není elektrifikován, zde nenajdete jen stěží. Cyklistika s elektropohonem se v městské dopravě i ve volném čase stává stále více populární a cykloprůmysl se díky tomu veze na vlně inovací. Velký prostor zde dostaly například cargo kola určená pro přepravu nákladu. Zdejší nejsilnější kola uvezou až 600 kg. Novinkou jsou zde i skládací elektrokola, která se po složení vejdou do kufru malého osobního automobilu.


ČTĚTE TAKÉ: Mapa dobíjecích míst pro elektrokola v Česku houstne. Nejvíce jich je v Jihomoravském kraji
Na neustálý nárůst obliby elektrokol začaly reagovat i cykloturistické služby. Cyklistům nabízejí možnost dobít si na trase svoje elektrokolo. “Nejnutnější dobití kapacity baterie elektrokola zhruba na 50 % trvá poměrně krátce, takže třeba pauza na oběd, kterou cyklisté často využívají k dobíjení svých baterií, jim na delších výletech značně pomůže,” říká Štěpán Pleskač z Apache Bicycles. 

Čerstvé rozhodnutí Evropské komise o možném uvalení antidumpingového cla na kola z Asie navíc dává evropským výrobcům velký příslib pro jejich konkurenceschopnost. „V blízké době očekáváme zájem velkých hráčů o zahájení výroby v Evropě, protože se mluví o více než 100% clu na kola dovážená z Číny. Na veletrhu se proto také snažíme ukázat, že u nás kola vyrábět umíme,“ dodává Bárta z Apache Bicycles.

Mimo samotných kol se zde vystavují i novinky v oblasti příslušenství. Vytápěná cyklistická obuv do zimy, nenápadné hřející polštářky na řídítka nebo přilba s displejem – to je jen krátký výčet z více jak 200 produktových premiér, které lze na 27. ročníku Eurobiku spatřit. Podle organizátorů letos veletrh navštíví až 43 000 lidí.

Daniel Sýkora,
@ navimedia.cz 
(REDAKCE) *

Komentáře
Předchozí článekZáchranáři zasahovali u dvou vážných případů, při nichž došlo k pádu osob z výšky
Další článekPotřebujete klinického psychologa? Počkáte si až půl roku!
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.