Ministr zahraničí Martin Stropnický. Foto © flickr.com/ Ash Carter

Praha (ČR) – Ministr zahraničí Martin Stropnický se domnívá, že kvůli dramatickým událostem v Pásmu Gazy by Praha neměla uspěchat přesun svého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Řekl to v dnešním rozhovoru pro Mladou frontu.

Současná reakce v Gaze je hodně prudká,“ uvedl Stropnický, když komentoval reakci Palestinců na přesun amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Právě v tomto kontextu je podle něj nutné vyhodnotit přesun české ambasády.

Náš plán, který deklaroval především pan prezident Zeman, je výhled do budoucna, který nemá nějaké přesné datum,“ upozornil Stropnický. „Posílit naši přítomnost v Jeruzalémě chceme postupně a uděláme to už letos jinými prostředky. Ať už otevřením honorárního konzulátu, což bude v řádu týdnů, nebo otevřením českého centra někdy v listopadu. To není úplně málo,“ dodává.

Dříve se uvádělo, že Miloš Zeman plánuje na konci tohoto roku navštívit Izrael, kde se chce zúčastnit slavnostního otevření Českého centra v Jeruzalémě.


Z POLITIKY: Média opět zkritizovala Šlechtovou. Tentokrát za nadstandard „zdarma“?
Český portál Lidovky.cz zkritizoval ministryni obrany ČR v demisi Karlu Šlechtovou kvůli tomu, že během svých služebních cest navštívila VIP salonek.

Martin Stropnický před nedávnem oznámil, že se plánuje brzy vzdát funkce ministra zahraničí. Jak píší média, měl by se stát novým velvyslancem v Izraeli.

@ cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře