Euro, ilustračn foto. Zdroj: #pixabay.com

Česko  / EU  – Česká republika je vyspělejší než Portugalsko nebo Řecko a pomalu dohání také Španělsko či Itálii. Informoval o tom český portál deník.cz s odvoláním na Evropský statistický úřad.

Česko je patnáctou nejvyspělejší zemi v EU. Podle nejnovějšího průzkumu odborníků z Evropského statistického úřadů činí ukazatel české ekonomiky 89 % průměru EU, a to v přepočtu HDP na obyvatele. Stalo se tak díky solidnímu tempu růstu ekonomiky. České statistiky tvrdí, že HDP ve třetím čtvrtletí meziročně vykazovalo růst o 2,4 %.

I když je růst českého hrubého domácího produktu podstatně nižší než například u ostatních zemí Visegradské čtyřky, nejde rozhodně o dramaticky slabý výsledek,“ domnívá se Petr Dufek, analytik ČSOB.

I životní úroveň Čechů se zlepšila. Pořád je ale například o polovinu nižší než ta, jakou mají Němci. V roce 2015 si mohli Češi nakoupit jen 78 % zboží a služeb, v porovnání s průměrným Evropanem. Nyní ale tento ukazatel o 4 % vzrostl.

V posledních třech letech byl poměr AIC (Actual Individual Consumption, ukazatel skutečné individuální spotřeby, pozn. red.) na obyvatele ve srovnání s průměrem EU relativně stabilní ve většině členských států. Zřetelné zvýšení však bylo zaznamenáno v Rumunsku, Litvě a Česku,“ uvádí ve své studii evropští statistici.

ČTĚTE TAKÉ

Nejlépe ze všech zemí EU, pokud jde o životní úroveň, je na tom Lucembursko, Německoa Rakousko, uvádí Eurostat.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře