Euro - finance, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay

Česko – V příštím rozpočtu Evropské unie po roce 2020 chce Evropská komise vyčlenit více než dvě miliardy eur na podporu těch státu mimo eurozónu, které se budou snažit o přijetí společné evropské měny. Zrovna se snažit a přitom zjevným způsobem.

​Jak ovlivní tento záměr politiku zemí, jež vyznávají konzervativní přístup a zůstávají věrnými své domácí měně, ukáže čas.

Jenomže Česká republika postupně shromažďuje i své bohaté zkušenosti ve vztazích s EU, zejména v oblasti dotací a financí.

Na konci května vzhledem k dobrému hospodářskému výkonu Evropská komise navrhla snížení dotací pro ČR o čtvrtinu na 19 miliard eur, z čeho se mimochodem radovali v TOP 09.

Ke dnešnímu okamžiku není jasné, jestli se Evropské unii podaří nalákat Česko touto návnadou. Přece již země bude dost zklamaná, co se týče obdržení finančních prostředků z fondů EU na rozvoj. Avšak kdysi byla finanční podpora od evropského společenství hlavním bodem, který „hovořil“ ve prospěch integrace.

Diskuze ohledně vstupu do eurozóny trvá v České republice řadu let, pořád se termín přijetí patřičného rozhodnutí posouvá. Navíc nejednoznačné zkušenosti s eurem sousedního Slovenska také přispívají k tomu, aby byla Česká republika ostražitá vůči této perspektivě.


ČTĚTE TAKÉ: Doba polorozpadu. Jak a proč se rozpadne Evropská unie
Odmítnutí italského prezidenta schválit vášnivého euroskeptika na post ministra hospodářství vyvolal politickou a ekonomickou krizi nejen na Apeninách, ale i v celé Evropě. 

Ta už není tak slunečná i vzhledem k politické situaci v zatím „eurové“ Itálii a ekonomické v Řecku a Španělsku, které se za svého času podepsaly pod „soužití“ v eurozóně.

@ cz.sputniknews.com
(red.) 

Komentáře
Předchozí článekNÁZOR: Doba polorozpadu. Jak a proč se rozpadne Evropská unie
Další článekV Tunelu na dálnici D8 hoří osobní vozidlo, tunel je v obou směrech uzavřen
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.