Domů ZPRÁVY Z DOMOVA AKTUALITY Běžkařku na hřebenech Javorníků zavalil strom. Kvůli špatnému počasí nemohl na místě...

Běžkařku na hřebenech Javorníků zavalil strom. Kvůli špatnému počasí nemohl na místě přistát záchranářský vrtulník

Záchrana ženy zavalené stromem. Aktuální situace v horských oblastech Beskyd. Foto: #horskasluzba.cz

Beskydy – V neděli 13. ledna, krátce před polednem došlo k vážnému úrazu běžkařky, ve středním věku, když na ní na hřebenech Javorníků spadl zlomený strom. U zraněné lyžařky zasahovali jak záchranáři z Horské služby, tak i záchranáři krajské záchranky. Zraněnou ženu do nemocnice přepravila sanitka záchranářů.

Horskou službu o tom informoval dispečink Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Informace o události uvedla aktuálně Horská služba na svých webových stránkách.

„K nehodě jsme ihned vypravili naše záchranáře. Měli jsme informaci, že paní se nedokáže zpod stromu sama vyprostit a je zřejmě vážně zraněna. Na místě jsme ale viděli, že ženu už vyprostili její příbuzní a další kolemjedoucí běžkaři,“ uvedl k zásahu Radim Pavlica, náčelník HS Beskydy s tím, že pomáhajícím patří dík, protože zraněné hrozilo pod stromem rychlé promrznutí.

Záchranáři ženu vyšetřili a přítomný lékař zjistil, že běžkařka utrpěla poranění hrudníku. „Vše jsme konzultovali s krajskou záchrannou službou, a protože vzhledem k počasí nemohl přiletět vrtulník, rozhodli jsme se pro pozemní transport. Paní jsme tedy ošetřili, zafixovali jí do vakuové matrace a šetrně převezli naší terénní technikou k sanitce, která dorazila do nedalekého ski areálu Kohutka,“ popsal záchranu těžce zraněné ženy Radim Pavlica.

Horská služba opět varuje před hřebenovými túrami a výlety do zalesněných horských oblastí!

ČTĚTE TAKÉ

„Stromy jsou obtěžkány mokrým sněhem, a při nárazovém větru se lámou. Hrozí proto stálé nebezpečí úrazu od padajících větví i slabších kmenů. Včera jsme se tak museli doslova prořezávat ke zraněnému skialpinistovi,“ důrazně upozornil běžkaře, skialpinisty i turisty v pohoří náčelník Pavlica a dodal, že v žádném případě by se pak na horské cesty neměl vydávat nikdo osamocený.

sim, (-red.)

Komentáře