Jídlo (Ilustrační snímek) Zdroj: archiv ZprávyExtra.cz

LONDÝN – PRAHA / Milování je zdravé téměř v neomezené míře a udržuje naše tělo i duši v dobré kondici. Jídlo je naopak nebezpečné, když se konzumuje nadměrně a na místě je vždy střídmost. Jenže. Na milování jsou potřeba nejméně dva lidé, pomineme-li masturbaci, a dnešní životní styl samotářů a samotářek a posedlosti na pořady o vaření nahrává spíš tomu druhému. Čili stále více mladých lidí nahrazuje jídlem milostné hrátky. Z konzumace delikates se stává pornojídlo moderní doby.

A není divu. Když to Nigella Lawsnovová či bývalá modelka Lorraine Pascaleová rozbalí s vařečkami před kamerou, porno to skutečně připomíná. Zvlášť záběry HD kamerou. A když pořady sledují tzv. single lidé, kteří žijí bez stálého partnera, začnou si snadno nahrazovat jídlem milostné hrátky.

Přitom tučné a sladké jídlo aktivuje podobná centra potěšení jako milostné hrátky. Jenže zatímco při milování člověk kalorie spaluje a namáhá krevní oběh, při sledování pořadů a cpaní se dobrotami kalorie do těla cpe a krevní oběh oslabuje.

Téma food porn neboli jídlo jako porno použila poprvé novinářka Rosalind Cowardová v roce 1984 ve své knize Ženská touha. „Příprava jídla s láskou a její servírování druhým skutečně v sobě skrývá jistý aspekt pornografie,“ tvrdí Cowardová.

A food porno přispívá k obezitě, která ještě zhoršuje šanci svobodných najít si partnera a užít si kvalitní milování.

Docentka psychologie Meryl Gardnerová z University of Delaware tak vysvětluje fenomén nešťastníků, kteří se doma či v rychlém občerstvení přejídají nezdravými pokrmy. Zjistila totiž, že depresivní lidé se špatnou náladou hledají okamžitou úlevu, nikoli odložené potěšení v dlouhodobých cílech.

„Má to evoluční smysl, když se necítíme dobře a máme špatnou náladu, víme, že je něco v nepořádku a zaměřujeme se na to, co je blízko fyzicky a časově, tady a teď. Vidíme stromy a ne les, nebo jak věci dělat, ne proč věci dělat,“ vysvětluje Gardnerová. Lidé s dobrou náladou, jimž se v životě daří, se více zajímají o výživovou hodnotu pokrmu a také myslí na to, že chtějí být zdraví celý život, proto se stravují zdravě.

„Pozitivní nálada nutí lidi myslet na budoucnost a myšlení na budoucnost nás nutí myslet víc abstraktně,“ míní Gardnerová.