Grévin se znovu otevřel veřejnosti, sochy zůstanou a přibude čokoláda. Foto: GREVIN/Chocotopia - Jaroslav Hauer

Praha – Pražské muzeum voskových figurín Grévin, které v březnu ukončilo svoji činnost, má nové majitele a dnes se znovu otevřelo pro veřejnost! V původním stavu ho však mohou návštěvníci mají jedinečnou šanci vidět pouze na čtyři měsíce. Po chystané krátké rekonstrukci vznikne v Praze a vlastně v celé ĆR nová unikátní kulturně – společenská atrakce, tentokrát čokoládová. Ale nezmizí ani oblíbené voskové celebrity. Nově přetvořený prostor Baťovy funkcionalistické budovy v Celetné 15 nabídne hned tři nové expozice, které budou mít společného jmenovatele – čokoládu. Kromě jiného zde bude také odhalena naprosto unikátní expozice “odlitků” známých osobností, které v muzeu nemají svou voskovou podobu. 

Muzeum Grévin odkoupily od francouzské Compagnie des Alpes dvě společnosti,  Pekas handmade s.r.o., rodiny Mestdagh, která své aktivity v Praze již má od roku 2008. Na Celetné 10 provozuje velký obchod s čokoládou a sladkostmi, jehož součástí je také známé muzeum čokolády Choco-story, V tomto muzeu má obchodní podíl i druhý nový vlastník muzea Grévin Praha, belgická rodina Van Belle, která značku Choco-Story  a další muzea s tímto názvem vlastní i v dalších zemích.

Choco-story oživuje ve slovech, obrazech i chutích 5500 let dlouhou historii kakaa. Dozvíte se nejen odkud čokoláda pochází, ale také jaké má zdravotní benefity pro lidské tělo. Ponoříte se v něm do vzrušujícího světa čokolády a za pomoci všech smyslů se vydáte na cestu časem. V budoucnu by se mělo čokoládové království přesunout i do současné budovy muzea Grévin.

Konkrétní projekt se teprve tvoří, ale již nyní je jasné, že vedle muzea, které představí historii čokolády, zůstanou v muzeu i voskové celebrity a přidá se záhadný a pohádkový svět pražských legend. Všechny atrakce budou mít společného jmenovatele – čokoládu. Jakým způsobem se tato sladká komodita promítne do čtyř pater budovy, zůstává zatím tajemstvím. Návštěvníci se ale určitě mohou těšit na nezapomenutelný zážitek s vůní a chutí čokolády,” říká ředitelka marketingu a komunikace Daniela Pedret.

Noví majitelé rozhodli, že než se připraví nový projekt, otevřou muzeum voskových figurín znovu pro veřejnost a nabídnou tak jedinečnou šanci shlédnout expozici ve stavu, v jaké byla před jeho uzavřením. Na konci léta se pak Muzeum Grévin, v podobě, jak ho známe od května 2014, uzavře definitivně, aby uvolnilo prostor novému čokoládovému světu.

Velkou zajímavostí bude i zcela unikátní expozice “odlitků” rukou či jiných částí těla desítek známých osobností českého i slovenského kulturního a společenského života. Nejspíše v ‘čokoládové’ podobě se tak představí “zlaté české ručičky” nebo i jiné části těla herců, zpěváků, moderátorů, sportovců… Některé odlitky vznikly pro původi projekt muzea Grévin, ale k realizaci tehdy nenazrál správný čas. Nyní, až se prostory v Celetné 15 obléknou do nového hávu, zde budou otisky například Petry Černocké,  Hanky Křížkové, Miro Žbirky, Heidi Janků, Marie Tomsové, Saskie Burešové, Jiřího Wericha Petráška, Václava Hybše, Evy Hruškové a Jana Přeučila, a mnohých dalších, které jsou už v základní podobě hotové a přibudou k nim i mnohé další. Například Pavla Šporcla, Zdeňka Trošky, Jitky Asterové, Hany Čížkové, nebo nejobsazovanějšího herce malých rolí u nás i v zahraničí Jana Kuželky, muzikálových herců a zpěváků Petera Pechy a Lukáše Randáka, zpěvaček Magdy Malé, Petry Slaninové, prvního sólisty baletu Národního divadla Michala Štípy nebo herečky a dabérky Reginy Řandové, ale i mnohých dalších osobností.

Zajímavostí bezesporu je, to, že zatímco mnozí pro otisky propůjčili svou pravou či levou ruku nebo obě. Krasobruslař, trenér a dnes už i sportovní funkcionář Tomáš Verner svou nohu a herečka Jitka Čvančarová zase své sexy rty… Pro umístění otisků slavných se momentálně hledá také příhodné a důstojné místo tak, aby si jich všichni návštěvníci dobře všimli.


ČTĚTE TAKÉ: Top Modelka roku šokovala: Nejvíc sexy fešák Novy ukázal buchty a přišla i Iveta Bartošová!
Letošní ročník prestižní soutěže ženské krásy Top Model Of The Year, který se konal v úžasných prostorách sálu Boccaccio pražského Grand Hotelu Bohemia, kde se od začátku minulého století doslova psaly dějiny, byl v mnohém jiný, než ty předchozí. Konal se totiž v Praze a desítce finalistů ukázal svůj břišní pekáč buchet nejvíce sexy moderátor Novy! A věřte nebo nevěřte, přisla dokonce i “Iveta Bartošová”!

Tento čokoládový svět se představí pod značkou Chocotopia a bude zahrnovat nejen muzeum čokolády a muzeum voskových figurín Grévin, ale i tématickou kavárnu Choco Jungle Bar, prostory s čokoládovými workshopy a dokonce i továrnu na čokoládu. S tímto sladkým pokušením se tak návštěvník bude moct setkat v Celetné 10 a v Celetné 15 a od příštího roku také v Průhonicích u Prahy.

Do skupiny muzeí nových vlastníků patří muzea představující historii kakaa a čokolády v Bruges, Bruselu, Paříži, New Yorku, Uxmalu and Valladolidu v Mexiku a brzy také v libanonském Beirutu. V Praze se chystají vytvořit již zmíněnou novou značku, Chocotopia, která nabídne turistům i obyvatelům Prahy nejen zábavu a poučení, ale i zážitek spojený s výrobou nebo degustací čokolády. První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky, Mayové a Aztékové, dávno před příchodem Evropanů, a existuje jí hodně druhů, proto je její historie zajímavá i dobrodružná a její objevování bude tedy pro každého návštěvníka obohacujícím setkáním s tímto sladkým pokušením.

r.k, (red.)

Komentáře