E-mail, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay/CC0 Creative Commons

Praha – Proč ještě chodíte na úřady? Do banky už přeci dneska chodí taky málokdo… Do banky už taky nechodíte, používáte přece internetbanking, tak co Vás nutí chodit na úřady nebo dokonce na poštu?

Od roku 2009 je k dispozici státem garantovaný komunikační kanál. Ano, jsou to datovky, nebo správně řečeno Informační systém datových schránek. O tomto systému bohužel stále koluje několik mýtů, které matou občany a zbytečně je odrazují od jejich používání.

1)Datovky jsou jenom pro úřady

To je skutečně mýtus, protože od počátku byly datovky navrženy pro obecné použití, a to jak pro úřady, firmy, živnostníky, tak i občany. Občan kromě elektronické komunikace s úřady může díky své datovce využít řadu dalších on-line služeb. Podat daňové přiznání, pořídit výpis z Rejstříku trestů nebo bodového hodnocení řidiče. Dokonce už funguje i to, že držitel datovky dostane od svého finančního úřadu pokyn k úhradě daně z nemovitosti. A další služby na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

2)Když si datovou zprávu nevyzvednu, je mi po 10-ti dnech „doručena“, kdežto u doporučeného dopisu tomu tak není

Tohle je dokonalé nepochopení, jak v České republice funguje doručování. Pro doporučené psaní už léta platí, že pokud si ho občan do 10 dnů po uložení na poště a oznámení o uložené zásilce nevyzvedne, má se za to, že mu byla zásilka doručena. No a u datovek je to stejné! Pokud je občanovi do datové schránky doručena datová zpráva a on se do své datové schránky nepřihlásí po následujících 10 dnů, má se za to, že mu zpráva byla doručena.

Vidíte v tom nějaký rozdíl? Pro obě formy doručování platí tzv. fikce doručení, která uplyne shodně u obou desátým dnem o oznámení. U listinné zásilky uložené na poště se snadno může stát, že oznámení o jejím uložení ve své schránce ani nenajdete. Takže se vůbec nedozvíte, že Vám byl doručen nějaký dokument doporučenou zásilkou formou fikce doručení.

Naproti tomu na dodání datové zprávy do datovky jste upozorněni mailem nebo SMS (podle toho, co si zadáte). Takže nezávisle na tom, zda se zdržujete v místě svého trvalého bydliště nebo třeba v Austrálii, informaci o zásilce vždy obdržíte. Stejně jako přistupujete ke svému bankovnímu účtu (přes internetbanking nebo mobilní apku), můžete si datovou zprávu vyzvednout kdekoliv, aniž by marně uplynula lhůta pro doručení fikcí. Nezmeškáte tak žádné důležité rozhodnutí či jednání.


TECHeXTRA: Ruské loďstvo získalo nejmodernější fregatu
Rusko (svět) – První fregata projektu 22350 Admirál Gorškov je zapojena do bojového složení ruské vojenské flotily. Slavnostní ceremoniál se vztyčením Andrejevské vlajky na lodi se konal v sobotu 28. července, uvádí ruská média. 

Datovka je skutečně užitečný pomocník, který Vám ušetří spousty času. Rychle díky ní zapomenete, jak to vypadá na úřadě a jaké to bylo, když jste stáli frontu na poště.

Martin Řehořek, #NEWPS.CZ
(red.)

Komentáře