Tiskelnik. Foto: guideline.cz/Vlaďka Svobodová

Praha – Každý, kdo studuje, a zrovna není dítkem rentiérů, to dobře zná: týden je dlouhý, hlad často veliký, vše, co je snadno po ruce je krutě drahé… a peněženka brzy prázdná. Může to ale být jinak a studenti po celém světě si osvojují řadu různých nápadů a fíglů, jak zůstat při penězích a přitom nijak nestrádat. Zkuste právě tyhle!

1)      Jednou týdně den bez utrácení

Než vůbec začnete přemýšlet o tom, jak ušetřit při kupování toho či onoho, zkuste se zamyslet nad něčím ještě odvážnějším – jak se říká, think big! Spočítat si, kolik ušetříte tím, že nekoupíte vůbec nic, je docela snadné, že? Samozřejmě takový bezútratový den zní velmi jednoduše a také je, není to žádný komplikovaný koncept – přesto je to ale neuvěřitelně obtížná záležitost. Když budete chvíli pozorní ke svému utrácení, zjistíte brzy, že každý den běžně utratíte peníze nejméně za jednu věc, i když třeba naprostou drobnost jako žvýkačky nebo kapesníčky. Zjistíte, že na takový den bez útrat je potřeba se připravit předem – ujistit se, že máte zásobu jídla, zaplacenu lítačku… Co může být lepší trénink schopnosti pořizovat především to, co se vyplatí dlouhodobě?

2)      Zmapujte si slevy

Nebojte se, fakt po vás nikdo nechce, abyste shromažďovali letáky místních supermarketů, zaškrtávali si v nich kaiserky v akci a vyráželi na lov s taškou na kolečkách. Řeč je o slevách, které poskytují mnohé firmy a organizace automaticky každému se statusem studenta. Kartičky Isic a jejich slevy zná asi každý, ale je toho ještě mnohem víc! Stačí si hodit do google slovní spojení „sleva pro studenty“ nebo „studentská sleva“ a žasnout, co vše můžete mít levněji. Tak jen namátkou – třeba hudbu máte za půlku u Spotify! Na oblíbeném eshopu s módou Asos.com vám prominou 10 % z ceny a od letošního jara dokonce můžete cestovat vlakem s Českými dráhami za čtvrtinu ceny běžného jízdneho. To už je docela výhra!

3)      Zrevidujte si ceny digitálních služeb

O čem je řeč? Určitě využíváte z tzv. digitálních služeb přinejmenším mobil. S velkou pravděpodobností si platíte i internet, možná i nějakou TV službu. Trh těchto služeb se velmi rychle vyvíjí a s ním i ceny. Proto se vyplatí věnovat trochu času jejich porovnání a pak jednat. Našli jste shodné služby u jiných poskytovatelů za nižší cenu? Zavolejte na zákaznickou podporu svého poskytovatele a prostě řekněte, že služba je jinde levnější, proto zvažujete změnu a jste ochotni zůstat u stávající firmy jen v případě, že vám sleví. Budete překvapení, čeho můžete dosáhnout. Operátoři mají pracovníky obchodního oddělení, kteří mohou ceny snižovat, aby zákazníka udrželi. A pokud to tak ve vašem případě nebude, už dobře víte, kde na vás čekají s lepší cenou 😊

4)      Nespěchejte s nákupem učebnic a skript

Věřte nebo ne, ale nakoupit hned na začátku semestru všechny knížky a skripta, které vám profesoři doporučili, může znamenat pořádnou kupu vyhozených bankovek – obzvlášť, když je koupíte zcela nové. To, jestli všechny materiály budete skutečně potřebovat, se ukáže spíše až v průběhu roku. Podobné je to i s materiály, které máte v elektronické podobě a potřebujete si je vytisknout – rozplánujte si tisk na jednotlivé části semestru, abyste hned zkraje netiskli zbytečně něco, co se může ještě změnit. Jednou měsíčně si můžete tisk skript objednat zadarmo u služby Tiskelník.cz a neplatíte ani za doručení, které je vážně rychlé – do tří dnů vše vytisknou a sváží a předají přepravní službě. Skripta za vás zaplatí firmy, které službu Tiskelník.cz sponzorují a do patiček vytištěných stránek umísťují cílené nabídky na stáže nebo různé tipy na výhodné cestování a slevové kupóny. Navíc se u této služby dá velmi výhodně objednat i kvalitní tisk a vazba diplomky nebo bakalářky, což je další úspora peněz i času.

5)      Co nepotřebujete, to prodejte

Naučte se položit si jednu otázku před vyhozením všeho, co nejsou klasické odpadky: mohl by to někdo koupit? Uvidíte, že si velmi často odpovíte: Jo! Zkuste třeba mobilní aplikaci Letgo a už při letmém zabrouzdání nabídkou uvidíte, že lidé ve vašem okolí prodávají a kupují v podstatě úplně všechno: od oblečení a obuvi, přes nábytek, dekorace, knížky, nádobí, techniku… I kdybyste měli utržit pár desítek korun, je to pořád nesrovnatelně víc, než nic, které máte z věci vhozené do popelnice. Navíc možná v nabídce okolních uživatelů zrovna natrefíte na něco, co právě sháníte – a za super cenu. Další úspora k dobru.

6)      Na pařby choďte bez kreditky

Tohle víte dávno. Neobjevujete teď Ameriku, jen si připomínáte její existenci. Brát s sebou na párty kreditku je šílenost! Vyberte si hotovost před akcí, klidně i s nějakou rezervou, ale kartu nechte doma. Peníze nemějte jen tak v kapse, ale v peněžence, abyste měli při pohledu do ní přehled, kolik vám ještě zůstává na útratu pro daný večer.

7)      Krabičkujte, lahvičkujte

Svačiny formou sendviče v kavárně, pitný režim zajištěný neustálým kupováním PET lahví s minerálkami a většina kafe z bistra na rohu… Nápadně vám to připomíná většinu vašich školních dní? Pak můžete rozhodně na úspory zapomenout i přes veškerou snahu dodržet body uvedené výše. Plácněte se jednorázově přes kapsu a zainvestujte do kvalitních těsnících boxů na jídlo i cestovních příborů, dobré termosky na čaj a kávu a hezké, odolné lahve na vodu. Vše naplníte doma obsahem o desítky korun levnějším, než je ten z obchodu, a ještě si užijete možnost pojídat a popíjet kdekoliv v parku, na lavičce na náměstí, nebo ve vlaku.


PŘEČTĚTE SICestovní lékárničku sbalte na míru. Myslete včas na léky na předpis, ty nahradíte nejhůř!
Nic nezničí vysněnou dovolenou tak účinně, jako zdravotní potíže. Buďte na ně připraveni a před cestou si dobře připravte cestovní lékárničku. Když je správně vybavená, může se stát dovolenkovým pokladem. 

Vlaďka Svobodová,
(red.)

Komentáře