Pistole z české zbrojovky, ilustrační foto. Zdroj: © Foto: Česká zbrojovka's official site

Česko – Čezeta s puncem Made in USA? Uherskobrodská zbrojovka plánuje pokořit americký zbrojní trh a dodávat zbraně americké armádě.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu má velké ambice. Chce vyhrát výběrové řízení pro vyzbrojení americké armády. Proto od loňského roku plánuje výstavbu výrobní linky v Kansas City. Podle oficiálních údajů se tam mají vyrábět pistole CZ P10. A to jak pro armádu, tak pro civilní trh.

Jinými slovy to znamená, že když bude mít ČZ štěstí a porazí konkurenci, příslušníkům amerických ozbrojených složek se bude u pasu houpat česká pistole. Jenže s vyraženou značkou Made in USA. To je hlavní podmínka konkurzu.

Americký trh je pro Zbrojovku významný. Do Spojených států vyváží bezmála polovinu své produkce. Také v dalších zemích je po českých zbraních poptávka. Česká zbrojovka aktuálně dodává zbraně do 45 ozbrojených složek po celém světě. Nejvíc zbraní ČZ v současnosti mají Filipíny, Thajsko, Egypt, Slovensko, Spojené státy a Mexiko.


ČTĚTE TAKÉ: Zprostředkováním NATO byl na Slovensku poprvé opraven Mi-17 z Afghánistánu
Ministerstvo obrany Slovenska oznámilo dokončení generální opravy a údržby prvního vrtulníku Mi-17V-5, který provozuje afghánská armáda. Opravu provedla Letecká opravovna Trenčín LOTN. 

Názor na expanzi české zbrojovky Sputniku řekl Jan Skalický, předseda Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva.

Největší český zbrojařský podnik Česká zbrojovka se chystá hlouběji prorazit na americkém trhu. Hodlá mimo jiné rozšířit svou výrobu v USA. Co si o tom myslíte?

ČZ Uherský Brod již v USA zbraně vyrábí, tuším od roku 2005. Další rozšíření výroby vidím jako logický krok, vyrábí tam ve svých závodech většina evropských zbrojovek jako je Glock, Beretta a další. Politika amerického prezidenta Donalda Trumpa dále zvýšila důraz na zaměstnávání amerických občanů a danění zisků z této výroby ve Spojených státech u zboží, které je tam spotřebováváno.

Jak vidíte šance České zbrojovky dodávat zbraně americké armádě? ČZ o to velmi usiluje.

Zbraně z produkce ČZ UB považuji za velmi kvalitní, ale přehled o šancích na úspěch u ozbrojených sborů v USA nemám. Zkuste oslovit přímo ČZ UB.

Nepoškodí českou značku ČZ, když bude na zbraních vyraženo Made in USA místo Made in Czech Republic? 

Rozhodně ne. Alespoň u amerického spotřebitele, lhostejno zda občana či ozbrojené složky.

Jak, se vůbec daří České zbrojovce v zahraničí? Je o její produkci zájem ve světě?

S ohledem na objem prodaných zbraní, rozsah investic a program inovací se domnívám, že i v současné době, kdy pominul zbraňový boom způsobený obamovskou protizbraňovou rétorikou se jí daří dobře. Objem vývozu stále činí kolem devadesáti procent produkce.

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce

#cz.sputniknews.com,
Alena Novotná, (red.)

Komentáře
Předchozí článekUčitelé dostanou od ledna přidáno 15%, nepedagogičtí pracovníci 10%, dohodl premiér Babiš s odbory
Další článekV Íránu při přistání havarovala stíhačka
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.