Zprostředkováním NATO byl na Slovensku poprvé opraven Mi-17 z Afghánistánu... Foto: © Foto: Russian Helicopters / #cz.sputniknews.com

Slovensko (svět) – Ministerstvo obrany Slovenska oznámilo dokončení generální opravy a údržby prvního vrtulníku Mi-17V-5, který provozuje afghánská armáda. Opravu provedla Letecká opravovna Trenčín LOTN.

Po opravě vrtulník absolvoval první etapu letových zkoušek na Slovensku. Druhá etapa se bude konat v Afghánistánu. Společnost LOTN bude nadále pracovat na základě smlouvy.

Jak uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti LOTN Martin Dušanič, jedná se o první generální opravu Mi-17V-5, která byla provedena s pomocí EU a NATO. Společnost očekává další objednávky na mezinárodním trhu.

V prosinci roku 2015 agentura NATO pro podporu a nákup (NSPA) vypsala tendr na opravu afghánských helikoptér Mi-17V-5. Účastníci předložili své návrhy do 27. ledna 2016. Kromě LOTN se soutěže zúčastnila i česká LOM, litevské Helisota a AVIABALTIKA AVIATION, bulharská společnost AVIONAMS JSC a americká AAL-USA.

Zprostředkováním NATO byl na Slovensku poprvé opraven Mi-17 z Afghánistánu… Foto: © Foto: Russian Helicopters / #cz.sputniknews.com/ #zpravyextra.cz

26. října 2016 NSPA na základě výsledků výběrového řízení uzavřela smlouvu s LOTN o údržbě a opravě modelů Mi-17V-5. Požadavky tendru nezahrnovaly práci na vrtulnících poškozených v boji.

Podle slovenských médií by LOTN měl v závislosti na potřebě opravit 10 až 36 vrtulníků Mi-17V-5. Přitom hodnota smlouvy činí 110 milionů eur. Podle novinářů tato smlouva zachránila společnost, která nebyla v nejlepší finanční situaci.


ČTĚTE TAKÉ: Česká armáda slíbila, že pomstí své vojáky padlé v Afghánistánu
Velitelství české armády v Afghánistánu má v úmyslu najít organizátory vražd třech českých vojáků a předvést je před soud. V pátek večer to oznámil náčelník Generálního štábu české armády generálporučík Aleš Opata.

Víceúčelový vrtulník Mi-17V-5 je určen k řešení široké škály úkolů — bojových i transportních. Za účelem zvýšení objemu nákladní kabiny došlo k její hluboké modernizaci, počet sedadel se zvýšil o jednu třetinu a umožnil přepravu až 35 osob nebo přepravu až 12 raněných doprovázených zdravotnickým personálem.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekTrump podpořil bojkot Harley-Davidson
Další článekOBRAZEM: Thaiboxerská lvíčata vezou dvě placky z Mistrovství světa
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.