Cihly, ilustrační foto. Autor: #narrativemedia.cz / Vojtěch Šprdlík

Česko – Boom českého stavebnictví brzdí vedle chybějící pracovní síly také kritický nedostatek základních stavebních surovin. Stavařům se nedostává cihel, štěrku nebo izolačních materiálů. Na rok dopředu jsou někde vyprodána i užitková vozidla. Podobná situace panuje též ve zbytku EU. Některé druhy materiálů jsou dostupné ve státech mimo EU, stavaři je ale nemohou používat, protože často nemají příslušné certifikace.

S koncem léta stavebním firmám vyschl i dočasný zdroj pracovní síly v podobě sezónních pracovníků. „Sice je najímáme na základní dělnické práce, ale i přesto byli vítanou posilou. Stále nám však chybí tesaři nebo vodaři,“ říká Ondřej Wachal, ekonomicko-provozní ředitel stavební firmy VW WACHAL.

Kromě nedostatku pracovníků se pak podle něj firmy napříč celým českým trhem potýkají rovněž s nedostatkem materiálu. „V současné době je velmi obtížné zahajovat další zakázky, protože hrubé stavby není z čeho stavět,“ doplňuje Wachal. Pokoušet se dovézt materiál například z Ruska je sice možné, ale chybějící certifikace znemožňuje jeho použití na stavbách v Česku.

Cihly nebo izolace přitom chybějí i těm, kteří staví svépomocí a nespotřebují materiálu tolik. „Ve stavebninách jsem se musel zapsat do pořadníku na cihly. Čekací doba je všude alespoň 3 měsíce,“ říká Michal Doležel, který rekonstruuje rodinný domek nedaleko Kroměříže. Částečně i kvůli tomu se rozhodl ve větší míře stavět z použitých cihel.


ZAUJALO NÁS: Tenisky z konopí boří Hithit. Už se na ně vybralo více, než milion!
Na crowfundingovém portálu Hithit.cz* padl koncem minulého týdne další rekord. Zasloužila se o něj česká firma Bohempia s kampaní na barefoot tenisky z technického konopí, kterou fanoušci během prvních pár hodin podpořili částkou přesahující půl milionu korun. Začátkem tohoto týdne pak byla překonána i hranice jednoho milionu. 

Vzhledem k tomu, že podstatná část stavební sezony ještě zbývá, stavaři a výrobci materiálů očekávají, že nedostatek bude pokračovat minimálně do zimy. Ta může krizi zbrzdit, protože kvůli mrazům nebude možné budovat hrubé stavby a poptávka poklesne. „Vyrábíme i v zimě, takže se samozřejmě zvýší stav skladů. Zahájení staveb se posune na příznivější jarní počasí a skladové zásoby tak pokryjí počáteční nápor,“ vysvětluje Josef Kotek, předseda Cihlářského svazu Čech a Moravy.

Trend rostoucí stavební produkce potvrzují i nejnovější čísla Českého statistického úřadu, podle kterých v srpnu meziročně vzrostla o 11,9 %. Produkce v pozemním stavitelství zaznamenala meziroční nárůst o 10,3 %, produkce inženýrského stavitelství pak o 15,8 %.

Vojtěch Šprdlík,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekTenisky z konopí boří Hithit. Už se na ně vybralo více, než milion!
Další článekVláda schválila novelu zákona o léčivech, umožní sdílet údaje o předepsaných lécích pacientům
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.