Zdravotní laboratoř, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay/CC0 Creative Commons

Svět – Rychlý nárůst počtu diabetiků ve světě může být spojen nejen s epidemií obezity, ale také se znečištěním ovzduší. Uvádí to časopis Lancet Planetary Health.

Naše studie ukazuje, že vztah mezi znečištěním ovzduší a výskytem diabetu existuje po celém světě. Počty diabetiků se začínají zvyšovat při nejnižších úrovních znečištění ovzduší, které WHO považuje za přijatelné, což znamená, že tyto normy je třeba změnit,“ řekl Ziyad Al-Ali z Washingtonské univerzity v americkém St. Louis.

Podle oficiálních statistik dnes asi 3,7 milionu Rusů trpí cukrovkou. Odborníci Mezinárodní federace diabetes naznačují, že jejich počet může přesáhnout 12,7 milionů. Ve Spojených státech je diabetiků více než 30 milionů a celkem na světě diabetem trpí 420 milionů lidí.

Čínští lékaři se nedávno rozhodli posoudit, jak šíření cukrovky ovlivňuje očekávanou délku života obyvatel, a dospěli k závěru, že výskyt této choroby snižuje délku života o devět let a jejich američtí kolegové zjistili, že diabetes je dnes spojen se 12 % úmrtí v USA.

Podle Al-Aliho a jeho kolegů dnes většina lékařů věří, že počet diabetiků začal na světě rychle růst kvůli vývoji epidemie obezity, která se šíří nejen rozvinutými, ale i mnoha rozvojovými zeměmi, včetně samotné Číny.

Na druhou stranu, jak upozorňují vědci, epidemie cukrovky také vznikají v zemích, kde neexistují problémy s obezitou, například v Afghánistánu, v Papue-Nové Guineji nebo v některých afrických zemích. Ve snaze pochopit, co s tím může souviset, vědci analyzovali všechny možné rozdíly mezi státy s velkým a malým počtem diabetiků.

Při analýze těchto údajů si lékaři všimli, že všechny země, které trápí epidemií cukrovky, spojuje jediný problém — vysoká úroveň znečištění ovzduší. Když Al-Ali a jeho kolegové objevili takovou závislost, pokoušeli se odhadnout, kolik lidí má cukrovku kvůli emisím automobilů a průmyslu.

Za tímto účelem vědci spojili výsledky pozorování zdraví diabetiků a zdravých lidí v USA a v některých dalších zemích světa a umístili tyto údaje na mapy znečištění ovzduší připravené družicemi NASA a pozemními meteorologickými stanicemi.


ZAUJALO NÁS: Na Vysmátém létu nechybělo tradiční Oranžové kolo, minutovým šlapáním návštěvníci rockfestu opět pomáhali dvěma organizacím z Kadaně
Špitálské předměstí pod městským hradem v Kadani bylo během uplynulé soboty svědkem dalšího vydařeného, již patnáctého, rockfestu Vysmáté léto, jehož dlouholetým partnerem je Skupina ČEZ. 

Jak ukázaly tyto výpočty, riziko vzniku cukrovky začíná růst i při relativně nízkých koncentracích aerosolů a škodlivých látek ve vzduchu, které přesahují 2,4 mikrogramů na krychlový metr. Například lidé, kteří žijí se znečištěním ovzduší ve výši 10 mikrogramů na metr krychlový, o 21 % pravděpodobněji trpí cukrovkou než obyvatelé čistějších regionů.

Obecně platí, že znečistění vzduchu podle lékařů každoročně zvyšuje počet diabetiků o 3,2 milionu, což je zhruba 14 % z celkového počtu takových diagnóz. V budoucnosti, pokud budou objemy průmyslových a automobilových emisí nadále růst, „přínos“ znečištění ovzduší pro rozvoj epidemie diabetu bude pouze růst.

cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře