Město Jilemnice a obec Horní Branná mají nejlepší kroniky v Libereckém kraji. Zdroj: Liberecký kraj , official.

Jilemnice – Odborná porota vybrala vítěze Soutěže o nejlepší kroniku v Libereckém kraji, která se koná jednou za dva roky. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 13 měst a obcí. Nejlepšími kronikami se mohou pochlubit v Jilemnici a Horní Branné.

Soutěž o nejlepší kroniku v Libereckém kraji již zná své vítěze. „Kroniky jsou zhmotnělá paměť. Psaná kronika je něco, co dokládá dějiny obce, města, rodin. A vést kroniku je krásná a záslužná činnost,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kronikáři s kronikami soutěžili ve dvou kategoriích, rozdělených podle velikosti přihlášené obce. Mezi obcemi do 2000 obyvatel o vítězství usilovalo celkem 8 soutěžících. V kategorii obcí nad 2000 obyvatel bylo letos přihlášeno pět soutěžících.

Za Horní Brannou si cenu odnesl kronikář obce Jaroslav Dejmek. Pomyslné 2. místo mezi obcemi do 2000 obyvatel obsadila obec Blatce a třetí místo pak obec Vlastibořice.

Cenu pro město Jilemnice, které zvítězilo v kategorii nad 2000 obyvatel, si odnesla kronikářka Jaroslava Kunátová za krásnou ručně psanou a ilustrovanou kroniku. Druhou pozici obsadil Turnov a třetí Lomnice nad Popelkou.

„Jedná se o ojedinělý projekt. Je to tak ojedinělá akce, že by bylo zajímavé uspořádat takovouto akci celorepublikově. Apeluji na všechny kronikáře a starosty, aby se zmínili o soutěži, aby se jejich kolegové nebáli přihlásit se a ukázat, že jsou na svoji kroniku hrdí a nevadí jim, že se v soutěži neumístí. Mohou ale ukázat, že kroniku vedou a jsou na ni hrdí,“ doplnil Pavel Jakubec, ředitel Státního okresního archivu Semily, předseda Ještědské pobočky České archivní společnosti.

Autor: Šimice Marie
Zdroj: kraj-lbc.cz

Redakce „ZE“

Komentáře