Uprchlíci: © AFP 2018 / Abdullah Doma / #cz.sputniknews.com

Česko – Plán Zelených je v letošních komunálních volbách jasný – ubytovat v Praze pět tisíc uprchlíků. S takovým návrhem se strana snaží vymezit odmítavému postoji vlády, zejména pak postoji premiéra Andreje Babiše (ANO), který opakovaně uvedl, že je proti přijímaní uprchlíků do ČR. O události informoval český portál iDnes.cz.

Zelení tvrdí, že pokud přijmeme a ubytujeme celkem pět tisíc uprchlíků, přispěje takové řešení zejména k zaplnění neobsazených pracovních míst, o něž Češi nejeví zájem. Navíc by tento krok byl jakýmsi signálem pro českou vládu, veřejnost a zejména pak pro zahraničí, že je ČR solidární zemí.

Matěj Michal Žaloudek, architekt a jeden z kandidátů Zelených, vysvětlil svůj návrh následovně: „Praha je jeden z nejbohatších regionů v Evropě, je tu slušná životní úroveň a zdejší obyvatelé nemají strach z cizinců jako jinde v republice.“ Dále pak dodal, že by noví obyvatelé mohli pomoci snížit nezaměstnanost, která je v Praze asi 2,14 %.

S tímto názorem souhlasí i Ondřej Mirovský, další kandidát již zmiňované strany. Ten tvrdí, že Česko migranty potřebuje a přejde tím zadrhnutí ekonomiky, uvádí portál.

Otázkou zůstává, jak se situace s přijímáním uprchlíků vyvine do budoucna. Praha se nyní potýká s rostoucí cenou za bydlení a také nedostatkem městských bytů. Zřejmě tak návrh Zelených nebude tak horký.

Žaloudík však přišel s řešením situace. Domnívá se totiž, že město by mohlo migrantům zpočátku pomáhat prostřednictvím neziskových organizací, a to i přesto, že město nemá pořádný bytový fond, jak sám tvrdí.

Nicméně, i kdyby se Zelení dostali do vedení hlavního města, lídři dalších stran takový plán nechtějí podpořit. „Praha nyní nemá volné městské byty, takže diskuse o možném přidělování bytů uprchlíkům, kteří k nám ani nechtějí, je bezpředmětná. Metropole by měla vynakládat peníze na řešení problémů Pražanů,“ okomentoval danou situaci Zdeněk Hřib. S kandidátem na primátora za Piráty souhlasí i ostatní zástupci stran, například Bohuslav Svoboda (ODS) či Jiří Pospíšil (TOP 09).


PSALI JSME: Policie nezvládá situaci s cizinci na Mladoboleslavsku? Hamáček zasahuje…
Mladá Boleslav – Předseda ČSSD Jan Hamáček na svém Facebooku publikoval informace o „dobré sousedské spolupráci“ policejních sborů. Projekt má být reakcí na kriminalitu cizinců. 

Je však nutné podotknout, že Zelení nejsou jedinou stranou, která s tímto nápadem přišla. Již dříve hnutí Žít Brno navrhlo, že by moravské město také mohlo otevřít náruč několika stovkám uprchlíků.

Česká republika přijala od vypuknutí migrační krize celkem 12 uprchlíků, o nichž hovořily migrační kvóty, píše závěrem iDnes.

#cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekV Plzni se zřítil vrtulník na výrobní halu. 4 mrtví
Další článekNedaleko obce Rybí na Novojičínsku narazil policista na služební motorce do stromu, na místě zemřel
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.