Premier A. Babiš. Ilustrační foto. Zdroj: © Sputnik / Alexey Vitvitsky

Praha – Český premiér Andrei Babiš obvinil čínského velvyslance Čanga Ťien-mina ze lži kvůli jeho prohlášení na konci loňského roku ohledně toho, že vedoucí kabinetu odsoudil doporučení tajných služeb pro státní úředníky a manažery obchodních společností, aby přestali používat čínské telefony od společnosti Huawei. Řekl premiér ve vysílaní České Televize.

To, co napsal, je nesmysl. Je to lež, není to pravda,“ prohlásil v tříkrálovém rozhovoru s Václavem Moravcem.

Česká vláda ani český stát žádnou chybu neudělaly. Jsme nezávislý, svrchovaný stát a nemám se za co omlouvat. Co udělal pan velvyslanec, je velice nestandardní. Bude s ním jednat pan (ministr zahraničí) Petříček,“ řekl Andrej Babiš.

Připomněl, že před Vánocemi v neformálním prostředí přijal Čanga Ťien-mina. Setkání se konalo v Praze v osobním sídle předsedy vlády na žádost velvyslance Číny.

Podle premiéra, šéf diplomatické mise ČLR trval na urgentním setkání v souvislosti s upozorněním českých speciálních služeb, že čínské gadgety a technologie by mohly vážně ohrozit národní bezpečnost. Podle velvyslance ho Babiš ujistil, že doporučení ohledně Huawei nejsou pozice české vlády a vyjádřil lítost nad tím, co se stalo.

ČTĚTE TAKÉ

Žádnou chybu česká vláda neudělala, ani český stát. My jsme nezávislý svrchovaný stát, takže pan velvyslanec velice nestandardně zveřejnil něco z té schůzky,“ uvedl Babiš.

Mezitím, jak ČTK uvedla dříve, doporučení českých tajných služeb pro Huawei se týká pouze nejvýznamnějších informačních systémů z hlediska národní bezpečnosti, jichž v republice existuje jen několik desítek. Neplatí to pro ostatní uživatele v zemi.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře