Sdílejte
Vejce, ilustrační foto. Autor: PixaBay / CC0 Creative Commons

Česko – Budete se divit, ale cenu vajec máme ve svých rukou my – jejich spotřebitelé. Klasické české, čerstvé vejce může v dlouhodobém horizontu stát příjemných 3,5 až 4,5 Kč dle jeho velikosti. Ovšem pokud si český spotřebitel neuvědomí svoji moc, tak se podobným nepříjemným výkyvům cen 5 až 7 Kč za vejce nevyhneme.

AG Maiwald a.s. z Benátek u Litomyšle, která produkuje ryze česká vejce a uvádí je na trh pod farmářskou značkou ARNOŠTOVA VAJÍČKA a brandem IQejce hlásí, že česká vejce JSOU, ale…

Jejich nosnice snesou měsíčně 11 milionů vajec, což představuje 10 % české produkce. Mnohé nadnárodní obchodní řetězce, kde si český národ navykl nakupovat, byly zvyklé dovážet na své pulty levná vajíčka ze zahraničí a česká brát jen v omezeném množství a téměř za výrobní náklady. Než aby si zahraniční výrobci vajec kazili cenu na svém trhu, tak vejce, o která není zájem, dovezou na český trh. Řetězce jsou svou vyjednávací silou během letních měsíců schopni dovézt přes půl Evropy vejce za dumpingovou cenu 1 Kč/ks. Ovšem výrobní náklady většiny českých firem při zvyšujících se mzdových nákladech činí 2,15 Kč/ks.

Bohužel spotřebiteli zahraniční vejce za zlomek skutečné ceny, za kterou lze kvalitní potravinu nabídnout, dlouhé roky nevadila. V důsledku toho ukončilo svou činnosti několik domácích chovů a Česká republika přestala být v produkci vajec soběstačnou. Pokud je země v produkci základních potravin nesoběstačná, pak jsou množství a cena těchto potravin v návaznosti na dění na evropském i světovém trhu velmi citlivé.

EVROPA HLÁSÍ NEDOSTATEK VAJEC

Čím je to způsobeno? Především výskytem ptačí chřipky v Itálii, kde se musela vybít velká hejna slepic. Stejně tak jako v Nizozemí a Belgii, kde se hejna likvidovala v souvislosti s kauzou zakázané dezinfekční látky fipronil. Zahraniční výrobci/překupníci tedy nejsou schopni dodat na český trh vejce vůbec žádná nebo obchodním řetězcům nabízejí vejce drahá (momentálně 3,40 Kč/ks na kamionu neroztříděné a nezabalené). Tato skutečnost má za následek zvýšení poptávky po českých vajíčkách.

„Jako zemědělci nemáme z takto vysokých cen radost,“ říká Marcela Maiwaldová z AG Maiwald. „Po prudkém růstu následuje totiž obvykle prudký pád. Vejce se s vidinou rychlého zisku, omlouvám se za ten výraz, budou pak snášet v kdejaké stodole. My bychom rádi, aby český spotřebitel pochopil svoji sílu a moc. Je to kruté, ale upřímné a dobře míněné.“

JAK Z TOHO MŮŽEME MY SPOTŘEBITELÉ VYBRUSLIT?

„Pokud nemáte slepice doma na dvorku, žádejte ve svých obchodech a u svých prodavaček česká vejce, hledejte na krabičkách označení CZ a ostatní odmítejte. Garantujeme, že naše stará, dobrá, klasické vejce za 3,5 až 4,5 Kč budou dlouhodobě příjemnou realitou a zárukou stabilní ceny i kvality.

Nadnárodní řetězce systematicky donutíte nakupovat u regionálních producentů čerstvé produkty stejně tak, jak to funguje například v Rakousku. Za vaši nákupní tašku pak zaplatíte celý rok stejně. Svým nákupním chováním posílíte vyjednávací pozici českých zemědělců,“ vidí situaci zcela jasně Marcela Maiwaldová a dodává, že na jejich farmách v Pohořelicích a Libotenicích se snaží držet cenu pro zákazníky okolo 4,50 Kč dle velikosti i nyní před Vánoci.

JAK TO FUNGUJE U SOUSEDŮ?

Na německém trhu je například zcela běžné, že obchodní řetězce mají se zemědělci až roční kontrakty, kde je kromě množství dohodnutá také pevná cena. Nedochází tedy k neočekávaným výkyvům cen jako u nás. Výsledkem je dlouhodobě stabilní cena německého vejce pro zemědělce, obchodní řetězec, ale především pro spotřebitele. A realita v České republice? Obchodní řetězec s dodavatelem uzavře smlouvu na měsíc, výjimečně na kvartál, ale běžně se domlouvají ceny i na 2 týdny. A pozor – české vejce v Německu ani v Rakousku nekoupíte.

NAKUPUJTE CHYTŘE A JEZTE ZDRAVĚ

„Abychom jsme se jako společnost vyvarovali cenovým výkyvům vajec celoevropsky bez ohledu na roční období, spojili jsme naše čtyři výhody v jeden produkt – patentovaný produkt IQejce,“ prezentuje Arnošt Maiwald.

První výhoda – vlastní pole na Litomyšlsku, druhá výhoda – vlastní sila a výrobna krmných směsí ve Svitavách, třetí výhoda – vlastní drůbežárny na Moravě a v Čechách a čtvrtá výhoda – kvalifikovaný tým.

Jako zemědělci jsme věděli, že půdy ve vnitrozemí jsou chudé na jód a selen, prvky které jsou pro lidský organismus nezbytné. Množství jódu a selenu v potravinovém řetězci je závislé na obsahu těchto prvků v půdě, ve které rostliny rostou. Vejce je považováno za základní čerstvou a výživově vyváženou potravinu. A tak se přirozenou cestou stalo i nosičem těchto prvků ve vnitrozemí.

Na polích si vypěstujeme požadované obiloviny, kukuřici a ve Svitavách z nich vyrábíme krmnou směs obohacenou mj. o mořské řasy. Nosnice pak přirozeně dává to nejlepší ze sebe do svého reprodukčního materiálu – do vejce. Výrobní náklady takového vejce jsou výrazně vyšší než u klasického vejce – je to dáno vstupními surovinami a náklady na kontrolní laboratorní rozbory. Člověk už ale nemusí pojídat drahé mořské ryby, řasy či tablety, aby do svého těla dostal jód a selen. Hodnota jódu a selenu je nastavena přibližně tak, aby 2,5 IQejce doplnilo denní doporučenou dávku těchto prvků u dospělého a zdravého člověka. Snažíme se, aby IQejce mělo celoročně svoji prodejní cenu okolo 7 Kč, ale každý z našich obchodních partnerů mé své specifické obchodní marže, které musíme respektovat.“

IQEJCE Z ODBORNÉHO HLEDISKA

Produkt má společnost AG Maiwald a.s. na trhu teprve od jara letošního roku a velmi jej oceňují gynekologové, dětští lékaři, endokrinologové, alergologové a v neposlední řadě i kardiologové a nutriční terapeuti. Majitelé společnosti AG Maiwald věří v obrovský potenciál tohoto produktu a hlavně v jeho přínos pro zdraví lidí.

„Momentálně probíhá registrace užitného vzoru pro celou Evropu. Snažíme se navázat dlouhodobou spolupráci s tradiční obchodní sítí COOP, Hruška, Globus a s e-shopy s rozvozem přímo k zákazníkovi jako je Rohlik.cz, Kosik.cz či Plnataska.cz. Pokud si nejste jistí, k čemu všemu Vaše tělo potřebuje jód a selen, nahlédněte na stránky IQejce.cz případně jiné odborné články a budete jistě překvapeni.


PRO SPOTŘEBITELE: Svařák z vánočního trhu – bohužel bez pravidel


Jestliže Vám vadí vysoká cena vajec, už víte, že jste to právě vy, kdo má moc ji snížit. Příjemné a požehnané svátky a ať se cukroví nespálí, přejí Marcela a Arnošt Maiwaldovi.

Jestliže, Vám vadí vysoká cena vajec, už víte, že jste to právě vy, kdo má moc ji snížit. Příjemné a požehnané svátky a ať se cukroví nespálí, přejí Marcela a Arnošt Maiwaldovi.

-pros. (redakce)
-AG Maiwald a.s. (Marcela a Arnošt Maiwaldovi)

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekPožár chalupy v Javorníku způsobil škodu okolo milionu korun
Další článekKomentář ke sporu České republiky a Evropské komise kvůli relokacím
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.