© AFP 2018/ Guillemtte Villemin

Česko – Organizace Amnesty International (AI) ve své nejnovější zprávě o stavu lidských práv ve světě uvádí, že vysocí představitelé české vlády a český prezident se v loňském roce xenofobně vyjadřovali ohledně uprchlíků a migrantů, infomoval o tom portál Novinky.cz. 

Organizace Česku vyčítá i nerovný přístup romských dětí ke vzdělání v České republice, dlouhý proces v kauze romského památníku v Letech a také vývoz zbraní do zemí, ve kterých mohou být české zbraně použity při činech porušujících lidská práva.

Amnesty International nadále připomíná prosincovou žalobu Evropské komise na Česko, Polsko a Maďarsko. Všechny tyto státy odmítají program přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Organizace uvádí, že Česká republika přijala pouze 12 žadatelů, celkově byla ČR přidělena kvóta 2 691 lidí.

Organizace nadále kritizuje, že romské děti jsou stále diskriminovány v přístupu ke vzdělání. Podle výroční zprávy rady české vlády pro lidská práva za rok 2016 se v českých vzdělávacích institucích i dnes objevuje diskriminace romských dětí, jež se často učí v oddělených romských třídách nebo školách.


ČTĚTE TAKÉ: Politici se obávají, že Česko vede hybridní válku


Naposledy se organizace diví i tomu, že Česko nadále vyváží zbraně do zemí, kde můžou být využity k porušování lidských práv.

 @ cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře