Sdílejte

Kolínsko – Vyjednávání v TPCA intenzívně probíhá již od října. Ke shodě zatím ve většině požadavků odborů nedošlo. Stávající kolektivní smlouva je platná do konce letošního roku a odbory se se společností dohodly na prodloužení kolektivní smlouvy do konce ledna 2018.

Předáním společného návrhu odborových organizací začalo dne 10. 10. 2017 kolektivní vyjednávání o nové podobě kolektivní smlouvy v automobilce TPCA. Kolínská automobilka zaměstnává přibližně 2400 lidí a i zde je problém s nedostatkem kvalitní kvalifikované pracovní síly. V TPCA působí tři odborové organizace. Největší a nejsilnější z nich je organizace „Nezávislé odbory pro údržbu a ostatní pracující při TPCA“, ve zkratce OÚP. Organizace je nejmladší, ale počtem členů je největší. V odborovém návrhu do nové kolektivní smlouvy najdeme mimo jiné 10% navýšení mezd, 13. a 14. plat, volné soboty či příplatek za flexibilitu.


FINANCE-EXTRA: Dolce vita českých poslanců. Jsou jejich platy opravdu tak vysoké, jak se zdá


Petr Bíba, předseda OÚP:

Veškerá média jsou plná informací o nejnižší nezaměstnanosti v České republice. Velký nedostatek zaměstnanců na trhu práce donutil firmy ke skokovému nárůstu mezd a benefitů, které byly v minulosti pro zaměstnance v ČR nepředstavitelné a nedosažitelné. Zaměstnanci TPCA nemohou zůstat stranou. Úspěch TPCA není samozřejmostí. Je to výsledek enormního úsilí zaměstnanců, protože právě na nich stojí prosperita a dlouhodobý rozvoj společnosti.

Michal Matějíček, místopředseda OÚP:

Nechceme být jen chudý evropský příbuzný. Dnes máme úplně jinou přidanou hodnotu než v minulosti. Produktivita, stabilita, flexibilita, kvalita to jsou naše přednosti, které nás dnes prodávají. Chceme stejnou mzdu za stejnou práci. Ve Francii, Německu či Anglii by za naše mzdy nikdo nedělal.“

Jiří Kukla, místopředseda OÚP:

Nezaměstnanost v ČR je na historickém minimu. Ekonomice v ČR i v EU se daří. Kdy jindy máme žádat o peníze, když ne teď? Zaměstnanci TPCA si požadované navýšení platu nejen zaslouží, ale na navýšení mezd si již dávno vydělali.“

Odbory OÚP jsou transparentní. Se zaměstnanci se snaží komunikovat moderním způsobem přes webové stránky, Facebook či Twitter a informovat je tak o své činnosti či aktuálním dění v kolektivním vyjednávání. Příkladem toho je i Youtube kanál organizace OÚP.

VIDEO: Aktuální informace z vyjednávání…

Informace o kolektivním vyjednávání v TPCA. Odbory pro údržbu a ostatní pracující při TPCA.

odborytpca.cz *
-red,
YouTube.com*

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekAir China se pro mezinárodní osobní dopravu stane první volbou při vstupu do Číny
Další článekZaniklá poselství lip republiky objevuje skupina odborníků
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.