Sdílejte
© AFP 2018/ Chris J Ratcliffe

V. Británie – Britské tajné služby jmenovaly předpokládané místo výroby látky, jíž byl otráven bývalý plukovník ruské rozvědky Sergej Skripal, oznámil list The Times. Podle informace listu se chemická laboratoř nachází v Saratovské oblasti. Jde o vojenský vědeckovýzkumný ústav ve městě Šichany.

Bylo oznámeno, že Londýn sdělil tuto informaci na briefingu, aby dokázal spojencům podíl Moskvy na otravě Skripala a přesvědčil je, aby se připojili k sankcím proti Rusku. Jak podotýká list, podle výsledků této porady bylo ze 28 zemí vyhoštěno 150 ruských diplomatů.

Šéf tajné laboratoře britského ministerstva obrany Gary Aitkenhead v úterý prohlásil, že experti nedokázali určit výrobce látky, jíž byl otráven Skripal a jeho dcera. Britské ministerstvo zahraničí týž den uznalo, že závěr o podílu Ruska na otravě Skripalových byl učiněn mj. na základě vlastního hodnocení informace.

Včera však The Times oznámil, že místo „tajné ruské laboratoře“ se přece jen podařilo zjistit. Experti nevylučují, že publikace může být spojena s přáním Londýna „zachránit si pověst“.


ČTĚTE TAKÉ: Ředitel OPCW sdělil podrobnosti rozboru jedovaté látky v „případu Skripala“


cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře