Sdílejte
Sanitka záchranné služby. Foto: archiv Martin Vavroš / redakce

Rýmařov / Bruntálsko – Jen přibližně půl hodina a čtyři kilometry od sebe dělily dvě vážné nehody motocyklistů. Obě se v sobotu 21. dubna odpoledne odehrály na Bruntálsku, a to na silnicích v obcích Janovice a Ondřejov, poblíž města Rýmařova. U havárií souběžně zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému. Spolu s nimi pomáhaly pacientům také dva vrtulníky letecké záchranky – z Ostravy a Olomouce.

K první nehodě byli záchranáři, hasiči a policisté voláni v půl páté odpoledne, a to do obce Janovice. Osmapadesátiletý muž utrpěl při nehodě a pádu stroje z mostu do potoka těžké poranění, a to v oblasti horních i dolních končetin. Byl ošetřován pozemními týmy zdravotníků a na pomoc vzlétl také ostravský vrtulník Letecké záchranné služby.


ČTĚTE TAKÉ: V Praze se v noci střetly dvě tramvaje, jednoho z řidičů museli hasiči vyprostit
K velmi vážné dopravní nehodě dvou tramvají, vyjížděli, krátce po 23. hodině, 20. dubna do ulice Evropská v Praze 6, profesionální hasiči, záchranáři i policisté. Hasiči museli vyprostit jednoho řidiče pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Za čtyři minuty byl řidič vyproštěn a předán do péče zasahující záchranné službě. 

Mapa – místo dopravní nehody. Zdroj: ZZS Moravskoslezského kraje

O nehodách informoval krajský mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl s tím, že v době letu posádky na místo události převzali operátoři záchranné služby informaci o další vážné nehodě motocyklisty u Rýmařova, tentokrát v nedaleké obci Ondřejov. Dispečeři proto operativně odklonili letící stroj k této druhé havárii a ze základy v Rýmařově vyslali na pomoc pozemní posádku RZP. O šetrný transport původního pacienta do nemocnice zároveň požádali letecké záchranáře z Olomouce.

Když týmy záchranné služby dorazily k motocyklistovi v Ondřejově, byl v bezvědomí a v kritickém stavu.

Při jízdě se svým strojem narazil do budovy. Přivodil si mnohočetná poranění a jeho stav se rychle zhoršoval. Pacient, jehož totožnost posádky záchranářů neznaly, byl za kontinuálního ošetřování naložen do vrtulníku a transportován do ostravské Fakultní nemocnice. Během letu však u něj došlo k selhání krevního oběhu a posádka musela zahájit resuscitaci,“ doplnil mluvčí krajské záchranky a upřesnil, že ta nebyla bohužel úspěšná a zasahující lékař musel po tři čtvrtě hodinovém úsilí konstatovat smrt pacienta.

Obě nehody jsou nyní, v šetření Policie ČR.

-jb, (red.)

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekBabiš: Česko otevře v Jeruzalémě honorární konzulát
Další článekObrovského říčního žraloka spatřili poprvé za deset let a hned ho snědli
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.