Havana (Kuba), ilustrační foto. Zdroj: PixaBay/CC0 Creative Commons

Praha/ Havana/ Washington – Jedna z nejznámějších a nejúspěšnějších amerických nezávislých dokumentárních společností Mel films věnovala jeden ze svých dokumentů České republice. Utahuje si z nápadu, že Kuba zaplatí svůj historický dluh z doby socialistického přátelství mezi komunistickými režimy doutníky a rumem.

Ten nápad byl natolik absurdní, že se produkce vydala na Kubu a do České republiky zjišťovat o celém nápadu více podrobností. Pro Američany je totiž něco podobného naprosto obskurdní a nepředstavitelné,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský, který v dokumentu popisuje svou misi na Kubu, kde se setkal s disidenty pronásledovanými tamním komunistickým režimem.

Úspěšný dokument se točil v Praze a Hradci Králové

Dokument se točil v srpnu 2017 v Hradci Králové a v Praze, kde se dokumentaristé pokusili setkat i s bývalým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem nebo zástupci ministerstva financí. Ti však vystoupit v dokumentu nakonec odmítli s odkazem na velkou zaneprázdněnost.

Filmaře nejvíc fascionovalo, jak může někdo na podobný nápad přistoupit. Legraci měli také z představy, jak by Česko bylo zaplaveno kubánských rumem,“ dodal europoslanec Zdechovský, který se nápadu vysmál i ve svém blogu.


ČTĚTE TAKÉ: EU se tváří jako stát, není ale schopná plnit ani nejzákladnější funkce
Obyčejný Evropan by se měl při pohledu na návrh rozpočtu Evropské unie začít rozmýšlet nad tím, zdali by neměl emigrovat, píše Petr Robejšek, mentor Realistů na webových stránkách politické strany.

Dokument byl zveřejněn před dvěma měsíci a už nyní má obrovsky pozitivní ohlas. Řada komentářů pod samotným dokumentem ukazuje, že diváci se při jeho shlédnutí příjemně bavili. O nápadu informovalo i několik známých televizních stanic včetně BBC.

Jitka Fialová,
Tomáš Zdechovský, europoslanec
(redakce)

Komentáře
Předchozí článekOBRAZEM: Lucie Vondráčková má nový klip
Další článekKouřící králík má rád sladké. Studentský Candish zahraje v legendárním jazzovém klubu
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.