Sdílejte
© Sputnik / President of the Ukraine Press-Service

Německo / Svět – Ukrajinský prezident Petro Porošenko se uchyluje k podfukářství, když zamlčuje řádění korupce, prodejnost úředníků a zpronevěru státních peněz, oznámila rozhlasová stanice Deutschlandfunk s odvoláním na ukrajinské antikorupční aktivisty.

Antikorupční zákon, který předložil prezident parlamentu, nebyl schválen Benátskou komisí, EU, Mezinárodním měnovým fondem (MMF) ani Světovou bankou, protože tento zákon zajišťoval samotnému prezidentovi kontrolu nad bojem s korupcí,“ uvádí rozhlasová staniceslova představitele Charkovského antikorupčního střediska Dmitrije Drobota.

Deutschlandfunk cituje také slova dalšího aktivisty Pavla Novika, který tvrdí, že v průběhu voleb v příštím roce bude Porošenko pohnán k odpovědnosti.

Role hlavního bojovníka s korupcí na Ukrajině Porošenka přece nikdo nezbavil!,“ prohlásil Novik.

Porošenkovi také vyčítají, že osobně vydělává na konfliktu na jihovýchodě země. Jak oznámil Deutschlandfunk, internetový portál Marlin zjistil, že prezidentovy soukromé podniky dostaly státní objednávky v částce 800 tisíc eur, mj. dodací smlouvu na opravu fregaty v částce přes 400 tisíc eur.


ČTĚTE TAKÉ: V Německu se vyostřuje střet kvůli přivážení rodin migrantů


Zřízení antikorupčního soudu, o němž přijala Rada návrh zákona v březnu v prvním čtení, je jedním z klíčových požadavků ze strany Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro poskytnutí další tranše půjčky.

cz.sputniknews.com
 (red.)

Komentáře