© AP Photo/ Wong Maye-E

National Interest – Svět – KLDR – Podzemní vojenské objekty KLDR se mohou v případě války na Korejském poloostrově stát „tajnou zbraní“ Pchjongjangu, píše The National Interest. Server informuje, že v Severní Koreji mají rozvětvenou podzemní vojenskou infrastrukturu, která může poskytnout KLDR převahu ve vojenském konfliktu. NI píše, že v roce 1974 byl objeven podzemní tunel pod demilitarizovanou zónou (DMZ). Tunel s ještě větší propouštěcí kapacitou byl zřízen také v roce 1978.

Od té doby byly odhaleny čtyři další cesty, jež umožní severokorejské armádě překonat pod zemí jihokorejská obranná zařízení rychlostí jedné vševojskové brigády za hodinu.

Prakticky ale není možné zjistit přesný počet těchto tunelů. Podle některých údajů rozkázal zakladatel KLDR Kim Ir-sen deseti předním bojovým divizím, aby každá prokopala dva podzemní tunely.

Jihokorejský generál ve výslužbě Han Sun-čou tvrdí, že existuje minimálně 84 tunelů, z nichž některé dorazí do středu Soulu. Naposledy ale byl podzemní tunel objeven v roce 1990. Proto jihokorejská vláda generálovi nevěří a prohlašuje, že tunely nejsou nyní pro Jižní Koreu nebezpečné.

Podzemní vojenská infrastruktura severokorejských vojáků ale nezahrnuje pouze tunely. NI informuje také o třech podzemních leteckých základnách. Píše, že pozemní letecké základny budou pravděpodobně rychle zničeny při vypuknutí válečného konfliktu.

Podle výpovědí přeběhlíků KLDR od roku 2004 zahájila výstavbu bunkrů pro pěchotu v blízkosti DMZ. Bylo prý zřízeno na 800 podobných podzemních objektů. V KLDR bylo rovněž vybudováno asi 8 tisíc podzemních krytů pro severokorejské vedení.

Kromě podzemních tunelů, leteckých základen a bunkrů byla část dělostřeleckých zbraní umístěna přímo v tunelech prokopaných v horách. Umožní to dělostřelcům, aby se ukryli na bezpečném místě a znovu nabili děla.

NI zdůrazňuje, že objevení všech těchto podzemních vojenských objektů z družic není prakticky možné. V souvislosti s tím jsou nejlepším zdrojem informací přeběhlíci. Po odhalení, jak říkají experti, existují tři způsoby likvidace severokorejské podzemní vojenské infrastruktury.

První variantou je letecké bombardování. Vojáci ale varují, že zjištění efektivity leteckých úderů na podzemní terče je velmi komplikované.

Druhou možností je, jak píše NI, nasazení vojáků u vchodu do podzemních objektů a zastřelení nepřátel. Jenže tato varianta má rovněž slabou stránku, poněvadž tunely a další objekty mohou mít několik vchodů a východů.


ČTĚTE TAKÉ: Jak poznáte TOP ženu?! 12 známek ženy vysoké kvality


Proto nejúčinnějším způsobem je podle expertů proniknutí do těchto objektů a to nehledě na možné značné ztráty americké a jihokorejské armády.

@cz.sputniknews.com,
(red.), National Interest

Komentáře
Předchozí článekFOTO: Nejsexuálnější moderátorka předpovědi počasí si pojistila zadek na 100 tisíc dolarů
Další článekPoteče krev? Semifinále Ruska s Českem se blíží
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.