© Foto : Official Facebook account of Ministry of Defence of the Czech Republic

Praha – „Odvolat bezdůvodně člověka, jako je Bohuslav Šafář, je holý nesmysl, manažerské selhání, plýtvání nejen státními penězi, ale především kvalitními mozky,“ kritizuje odvolání Bohuslava Šafáře spisovatel Martin Fendrych pro portál Aktuálně.cz.

Dne 14. května ministryně obrany Karla Šlechtová odvolala ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře, a to bez uvedení důvodu. Stalo se tak v době, kdy prezident Miloš Zeman uvedl, že se v České republice vyráběl a testoval jed novičok.


Z POLITIKY: Média opět zkritizovala Šlechtovou. Tentokrát za nadstandard „zdarma“?
Český portál Lidovky.cz zkritizoval ministryni obrany ČR v demisi Karlu Šlechtovou kvůli tomu, že během svých služebních cest navštívila VIP salonek.

Šafář skončil krátce poté, co se na něj snesla kritika Andreje Babiše kvůli výroku o tom, že v Česku bylo připraveno malé množství látky novičok pro stanovení analytických dat.

Šafář zdůraznil, že Šlechtová jeho práci dřív nikdy nijak nekritizovala. „V minulosti jsme se nikdy nebavili o tom, že by mi něco vyčítala. Ani současná ministryně, ani její předchůdce Martin Stropnický. Nevím o tom, že by nějaká kritika kdykoliv v minulosti existovala,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ministryně Šlechtová náhlé odvolání Šafáře okomentovala velmi stručně:Využila jsem neudání žádného důvodu vzhledem k tomu, že Vojenský výzkumný ústav je i naším dodavatelem, i my mu dáváme nějaké zakázky.“ Nedá se z tohoto prohlášení pochopit skutečný důvod k odvolání.


ČTĚTE TAKÉ: Česká republika nikdy nevyráběla ani neskladovala novičok, tvrdí česká vláda
Minulý týden prezident Miloš Zeman prohlásil, že nervově paralytická látka A-230 (novičok) byla vyráběna v malém množství ve Vojenském výzkumném ústavu. 

Bohuslav Šafář zastával funkci vedoucího Vojenského výzkumného ústavu šest let, celkem v různých právních předchůdcích VVÚ strávil pětatřicet let.

Podle komentátora stát ztratí špičkového experta i manažera a kromě toho bude muset zaplatit odstupné.


PSALI JSME: Zeman; V Česku se vyráběl nervově paralytický jed A-230
Praha – Armáda v Česku vyvíjela a testovala nervově paralytický jed A-230, uvedl ve čtvrtek večer na televizi Barrandov prezident Miloš Zeman.

Odvolat bezdůvodně člověka, jako je Bohuslav Šafář, je holý nesmysl, manažerské selhání, plýtvání nejen státními penězi, ale především kvalitními mozky. Těžko si představit hloupější, marnotratnější akt. VVÚ pracuje mimo jiné taky pro naši slavnou, ve světě ceněnou protichemickou jednotku, není možné Šafáře jen tak nechat jít (a je potupné, hloupé, nabídnout mu v ústavu místo řadového zaměstnance),“ uzavírá.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře