Foto © REUTERS / Gonzalo Fuentes - @ cz.sputniknews.com

Francie (Svět) – Francie by chtěla, aby se Rusko vrátilo do G8, ale to je možné pouze za podmínky dodržení Minských dohod, prohlásil prezident Emmanuel Macron na brífinku k závěrům kanadského summitu G7.

Nejsou-li tyto dohody splněny, bude rozhodnutí o návratu Ruska důsledným?“ položil otázku prezident.

Všechno je jednoduché. Byli jsme v G8 do začátku roku 2014. A existuje společné rozhodnutí o návratu k formátu sedmičky o tom, že se Rusko nesmí zúčastnit jednání, poněvadž vpadlo na Ukrajinu a byly uzavřeny Minské dohody, které se musí dodržovat,“ řekl Macron.


SOUVISEJÍCÍ TÉMA: Putin okomentoval Trumpův návrh vrátit Rusko do G8
Rusko neodešlo ze skupiny Velké osmičky a rádo uvidí členské státy v Moskvě, řekl Vladimir Putin. „Kolegové kdysi odmítli přijet do Ruska ze známých důvodů,“ připomněl na tiskové konferenci v Číně. 

Macron rovněž prohlásil, že věří ve vztahy s Ruskem. Připomněl svoji návštěvu v Petrohradě a prohlásil, že chce pracovat s Vladimirem Putinem bez naivity a nadržování.

Francouzský prezident nazval Rusko silnou evropskou mocností. „Myslím, že v ekonomických, politických a bezpečnostních otázkách můžeme pracovat spolu a dosáhnout výsledků,“ poznamenal Macron.

Řekl, že by si přál, aby se příští summit v Biarritzi v létě 2019 konal za účasti Ruska ve formátu G8, avšak má dojít k pokroku v Minských dohodách a mají být splněny podmínky G7.

Britská premiérka Theresa Mayová ze své strany prohlásila, že aby se Rusko mohlo vrátit do velké osmičky, musí změnit své chování.


GLOSA K TÉMATU: Klaus: Rusko pro nás není žádná hrozba!
Rusko pro Českou republiku nepředstavuje hrozbu, prohlásil dnes bývalý český prezident Václav Klaus v pořadu Partie na Primě. Podle něj Moskva na rozdíl od EU neposílá do Česka každý týden direktivy. 

Rusko přestalo být členem G8, které se změnilo v G7 kvůli protizákonné anexi Krymu. A má-li se konat rozhovor o budoucí účasti RF v dané skupině, musí tato země změnit svoji cestu, akce, kterých se účastní,“ řekla.

Kanadský premiér Justin Trudeau učinil prohlášení, že návrat Ruska do G8 není dnes v jejich zájmu.

Komentáře